Τα δύο ολέθρια λάθη όσων φοροδιαφεύγουν – Τι …ψάρια έπιασε η ΑΑΔΕ στη Θεσσαλονίκη

 

Δηλώνεις συνεχώς ζημιές ενώ ο τζίρος σου είναι μεγάλος; “Φροντίζεις” να έχεις συνεχώς πιστωτικό ΦΠΑ; Μπαίνεις στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ – Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.και …την πληρώνεις ακριβά.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα των ελέγχων των Εφοριακών σε επιχειρήσεις, που επιβεβαιώθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Οι έλεγχοι έδειξαν “ζωντανές” επιχειρήσεις που είχαν κάνει σύστημα όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης να μην κόβουν αποδείξεις -ή να μειώνουν με εκ των υστέρων “εκπτώσεις” την είσπραξη– με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για φόρους εισοδήματος, αντιθέτως έπαιρναν πίσω και λεφτά από την Εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Ανεξάρτηρτης Φορολογικής Διοίκησης:

1. Έγινε έλεγχος σε γνωστή επιχείρηση εστίασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2017 και για τους έξι μήνες λειτουργίας της (το 2017) εμφάνισε μεν ότι είχε ακαθάριστα έσοδα 1.500.000 ευρώ, αλλά δήλωσε ζημιές ύψους 50.000 ευρώ.
Αποκαλύφθηκε ότι ανακριβής έκδοση αποδείξεων σε 24 περιπτώσεις, συνολικής αποκρυβείσας αξίας 994,45 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, η φοροδιαφυγή διενεργείται μέσω εκ των υστέρων “εκπτώσεων” σε ποσοστό περίπου 75% επί της αξίας των εκδοθέντων στοιχείων.
Ο έλεγχος θα συνεχιστεί καθώς κατασχέθηκαν όλα τα αρχεία (txt) από τους εν ενεργεία φορολογικούς μηχανισμούς. Επιπροσθέτως προέκυψαν ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ ως προς τα έσοδα της επιχείρησης, ύψους άνω των 850.000 ευρώ!

2. Σε άλλο γνωστό κεντρικό καφέ εστιατόριο επεβλήθηκε αναστολή λειτουργίας, μετά από έλεγχο. Η επιχείρηση εμφάνιζε συνεχώς ζημιές επί πέντε συναπτά έτη. Παράλληλα δεν απέδιδε τον ΦΠΑ, καθώς υπέβαλλε συνεχώς πιστωτικές δηλώσεις, με εξαίρεση μόλις δύο χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις.

Έγινε επιτόπου επεξεργασία στα αρχεία (txt) της ταμειακής μηχανής. Για μία μόνον ημέρα και σε 22 απο τις 35 αποδείξεις που είχε κόψει (μόνον για το πρωινό), διαπιστώθηκε ότι διενεργούσε εκ των υστέρων εικονικές εκπτώσεις σε ποσοστό 99%. Κατασχέθηκαν ολα τα αρχεια απο 1-1-2018 για επεξεργασία.

3. Γνωστό νυχτερινό κέντρο της Παραλιακής, δέχτηκε πρόσκληση για έλεγχο από την εφορία καθώς δεν είχε υποβάλει καν δήλωση φόρου εισοδήματος για το 2017. Διαπιστώθηκε ότι πέρυσι είχε ακαθάριστα έσοδα 1,386 εκατομμύρια ευρώ.

4. Σε γραφείο τελετών, που πέρυσι είχε πιαστεί να έχει αποκρύψει εισπράξεις ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, για τις χρησεις πριν το 2012. Ο έλεγχος συνεχίστηκε και, μετα απο επεξεργασια στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι για το έτος 2012, είχε εκδώσει 450 ανακριβείς αποδείξεις και σε 70 περιπτώσεις δεν είχε εκδώσει καν αποδείξεις, συνολικης αξιας 420.000 ευρώ. Ο έλεγχος συνεχίζεται και για το 2013 και τα επόμενα έτη.

5. Σε κέντρο αισθητικής, διαπιστώθηκε ότι το 2017 δεν είχε εκδώσει 11.700 αποδείξεις. Απέκρυψε έτσι έσοδα 350.000 ευρώ. Για μόλις 20 ήμερες του 2018, εντοπίστηκαν ήδη 200 αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν και η “κρυμμένη” αξία τους προσδιορίστηκε σε 25.000 ευρώ.

6. Σε πάρκινγκ αυτοκινήτων, διαπιστώθηκαν επιτόπου 600 ανακριβείς εκδόσεις αποδείξεων για στάθμευση με τον μήνα. Μόνον για το 2018, η αξία των εισπράξεων που απεκρύβησαν ανέρχεται σε 14.800 ευρώ.

SHARE