Συνέντευξη Ν.Παππά για Ελληνικό, ΕΡΤ, συμβόλαια Superleague και …Θάνου

«Τσιμέντο σκέτο και παντού είναι η “ανάπτυξη” της ΝΔ» σημειώνει ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento.

Ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημιούργησε «με αφορμή την επένδυση στο Ελληνικό, μία πλάνη περί αντιεπενδυτικής ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που έσκασε στα χέρια της πολύ νωρίς».

Κατηγορεί ακόμη τον επενδυτή ότι επειδή περίμενε αλλαγή κυβέρνησης, όπως λέει ο κ. Παππάς, καθυστέρησε κατά ένα έτος την κατάθεση μελετών, που αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση των τριών κοινών υπουργικών αποφάσεων.

«Καμία μπουλντόζα δεν μπορούσε να μπει στο Ελληνικό την πρώτη εβδομάδα της ΝΔ και όσοι το έλεγαν γνώριζαν ότι ψεύδονταν. Αποκαλύφθηκαν όταν μετέφεραν την εκκίνηση των εργασιών για το τέλος του έτους, ενώ λίγο αργότερα μας είπαν πως στο τέλος του 2019 απλώς θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταβολής της προκαταβολής των 300 εκατ. ευρώ από μέρους των επενδυτών, οι οποίοι έχουν την ευθύνη και για τις μπουλντόζες» σημειώνει.

Όσον αφορά τον υποψήφιο για την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, που πρότεινε η κυβέρνηση, ο κ. Παππάς σχολιάζει: «Η ΝΔ θέλει να δουλεύει το κράτος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου της χωρίς ντροπή». «Όταν η ΕΡΤ “μικρύνει” ως οργανισμός γιατί για κάποιους κοστίζει πολύ και όταν οι ιδιώτες πάρουν φιλέτα της λειτουργίας της καθώς για κάποιους άλλους το προσωπικό της είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, αυτό που θα “μικρύνει” θα είναι η ενημέρωση, η προβολή θεμάτων από όλη την περιφέρεια, η ποιοτική ψυχαγωγία, η παρουσίαση βραβευμένων τηλεοπτικών σειρών, η ενίσχυση και προβολή πολιτιστικών γεγονότων, η ελεύθερη μετάδοση αθλητικών εκδηλώσεων εθνικού ή παγκόσμιου ενδιαφέροντος κ.ά.» σημειώνει ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Είναι σαφές πως η ΝΔ χτίζει με επιμέλεια όχι ένα επιτελικό κράτος, αλλά ένα κράτος επιτελών, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένες αποστολές για να τις φέρουν εις πέρας πάση θυσία και με όποιο κόστος. Είναι προφανές πως το μόνο συμφέρον που θα διαφυλάττουν είναι αυτό του κ. Μητσοτάκη. Τα πρώτα δείγματα και οι πρώτες επιλογές προσώπων, όπως για παράδειγμα στην ΕΥΠ, προκαλούν ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ προσδοκά να αξιοποιήσει τη δημόσια διοίκηση» συμπληρώνει.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στην ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Παππάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να έχει το μονοπώλιο στον έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών.

«Η μόνη πρεμούρα της ΝΔ είναι να ελέγχει ό,τι ενοχλεί συγκεκριμένα πολιτικοεπιχειρηματικά κέντρα,» προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς. «Η ΝΔ έχει αντιληφθεί το νέο της ρόλο στρεβλά, ασκώντας τον κόντρα σε όσα ορίζουν οι νόμοι, εθνικοί και ευρωπαϊκοί, καθώς και το σύνταγμα. Όμως αυτή η τακτική έχει κοντά ποδάρια» καταλήγει.

Σε ίδια συνέντευξη, ο Νίκος Παππάς μιλά για τα τηλεοπτικά συμβόλαια της Superleague με την ΕΡΤ, τονίζοντας πως η ανεξαρτησία των ομάδων θα ενοχλούσε συγκεκριμένες πλευρές:

—Ήταν υπερβολικά τα ποσά που είχα συμφωνηθεί επί ημερών σας ή η κυβέρνηση ξεχρεώνει γραμμάτια στήριξης;

– Την καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν την επιλογή της ΕΡΤ να προβάλλει αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου έδωσαν και δίνουν οι υψηλές τηλεθεάσεις αυτών των προγραμμάτων. Τον τελευταίο χρόνο οι τηλεθεατές επανασυντονίστηκαν στη Δημόσια Τηλεόραση και εκτός από το ποδόσφαιρο έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και στο υπόλοιπο πρόγραμμά της.

Η υψηλή τηλεθέαση, ας μην ξεχνούμε, μεταφράζεται σε καλύτερα κι ακριβότερα διαφημιστικά πακέτα, τα οποία ενισχύουν τα έσοδα της ΕΡΤ και από κει ενισχύεται και το υπόλοιπο πρόγραμμα των καναλιών της.

Πέρυσι η ΕΡΤ κλήθηκε να συμβάλει στην επίλυση ενός γόρδιου δεσμού που αν δεν επιλυόταν, δε θα ξεκινούσαν καν τα πρωταθλήματα. Φέτος η ΕΡΤ αποψιλώνεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφενός γιατί για τη ΝΔ δεν νοείται «δωρεάν μπάλα» για τον λαό και καλό θα είναι για την ίδια ν’ αρχίσουν οι τηλεθεατές να πληρώνουν συνδρομή για να βλέπουν ποδόσφαιρο, αφετέρου γιατί η απελευθέρωση των ομάδων από συγκεκριμένα κλειστά και ομαδικά συμβόλαια μπορεί να τις έκανε και πιο ανεξάρτητες, κάτι που ίσως ενοχλούσε. Και ο νοών νοείτω.