Συνέντευξη Δραγασάκη: Στην ΕΡΤ για συντάξεις, επενδύσεις,Ασφαλιστικό

 

Την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρξει τελικά περικοπή των συντάξεων, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην  ΕΡΤ και στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα». «Η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη να μην περικοπούν οι συντάξεις» τόνισε.«Στόχος είναι η ακύρωση του μέτρου».

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις με τους Θεσμούς για τις συντάξεις, είπε ότι δεν υπάρχει η έννοια της μονομερούς ενέργειας και ότι πρόκειται για συζήτηση και όχι για διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς ενώ σημείωσε ότι μόνο το ΔΝΤ έθετε το ζήτημα της περικοπής.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ναι, αλλά εμείς λέμε να δούμε και πώς έγιναν αυτές οι συμφωνίες» είπε και πρόσθεσε. «Για πρώτη φορά μπορούμε να μιλάμε για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Για την τόνωσή του, χρειαζόμαστε ανάπτυξη, απασχόληση και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

«Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε σε αυτή τη χώρα και να σταματήσουμε το κρυφτούλι πίσω από την τρόικα. Υπάρχουν και υπήρχαν δυνάμεις στην Ελλάδα που θέλουν να βρισκόμαστε διαρκώς σε μνημόνια», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «ένα μήνα μετά το τέλος του μνημονίου αλλάζει δραστικά το κλίμα μιλούμε για το μέλλον.

Η οικονομία ανακάμπτει, το χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα 10-15 χρόνια τουλάχιστον, έχουμε «μαξιλάρι» ασφαλείας – Όμως, δε μας ενδιαφέρει μόνο η εμπιστοσύνη των αγορών, μας ενδιαφέρει και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Στη ΔΕΘ φάνηκαν δυο διαφορετικοί. δρόμοι. Στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν διέκρινα την αγωνία να μην επαναληφθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση.

Για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει Αναπτυξιακή Στρατηγική, είναι σημαντικό να την υλοποιήσουμε με συνέπεια. Είναι η γέφυρα από τα μνημόνια στη μεταμνημονιακή εποχή, γι’ αυτό πρέπει να σχεδιάζουμε με ορίζοντα δεκαετίας» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την υψηλή φορολογία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «το κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ανισότητα των φόρων. Από τη στιγμή που θέλουμε να είμαστε στο ευρώ και την Ε.Ε. πρέπει να είμαστε στο επίπεδο της φορολογίας που θέτει η Ε.Ε., ανέφερε προσθέτοντας ότι “χρεοκοπήσαμε και λόγω της φοροδιαφυγής”. Έγιναν υπερβολές και λάθη όπως μια ομάδα επαγγελματιών που υπέστη υψηλή φορολογία και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε βαθμιαίες φοροελαφρύνσεις.

Με ανησυχεί ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση από τη ΝΔ, επιτρέπει και σε αυτόν που υποφέρει και σε αυτόν που φοροδιαφεύγει να φωνάζει το ίδιο.

Πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα – Όσα εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ είναι μετρημένα, το 80% είναι μειώσεις φορολογίας» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

«Θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία» είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το χρόνο των εκλογών και προσέθεσε ότι «οι κυβερνήσεις θα είναι και στο μέλλον συμμαχικές, άρα το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αντιπαρατίθεται με όρους προγραμματικούς, ώστε να σχηματίζονται κυβερνήσεις με προγραμματική ομοιογένεια.

Αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι μεταρρυθμίσεις όπως το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, η χωροταξία και η χάραξη του αιγιαλού αποτελούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και εκτίμησε ότι το Ελληνικό θα αρχίσει και θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Έπρεπε να γίνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς για να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης που λύθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης τον προηγούμενο αιώνα» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήρισε «αναγκαία και εθνικά συμφέρουσα λύση» και «ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα» ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών πολύ ευρύτερη από αυτή που διαφαίνεται τώρα».

Αναφερόμενος στην κεντροαριστερά ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «στην Ελλάδα ιστορικά αυτό που λέμε κεντροαριστερά κοινωνικά είναι γύρω στο 60%. η οποία μπορεί να πάρει τη μορφή ενός πολιτικού συνασπισμού, να αναλάβει την ανασυγκρότηση της χώρας και τη μετάβασή της στη νέα εποχή».

 

SHARE