Συγκλονιστικό ρεπορτάζ Newsweek: Στη Μόρια βιάζονται και 5χρονα!

Άρθρο κόλαφο για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια φιλοξενεί το περιοδικό «Newsweek» εστιάζοντας στον φόβο με τον οποίο ζουν οι πρόσφυγες εξαιτίας φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και όχι μόνο.

«Όταν ο ήλιος ‘εξαφανιστεί’ στο μεγαλύτερο προσφυγικό καμπ της Ελλάδα, το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες και τα παιδιά που ζουν εκεί», αναφέρει το κείμενο του Newsweek.

Σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού από τα μέσα Μαΐου τα περιστατικά σεξουαλικής βίας έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο στη Μόρια όσο και στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί έξω από τα συρματοπλέγματα.

Σύμφωνα με τον συντονιστή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ντέκλαν Μπάρι, οι γιατροί της ΜΚΟ υποδέχονταν ένα θύμα βιασμού κάθε εβδομάδα, που σημαίνει ότι από τους τελευταίους πέντε μήνες μόνο οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον 21 τέτοια περιστατικά.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται γυναίκες, άνδρες και παιδιά με τουλάχιστον 10 περιστατικά να αφορούν ανήλικα αγόρια και κορίτσια, δύο έξω αυτών ηλικίας μόλις 5 ετών.

«Σε μια περίπτωση ήταν ένας πατέρας που μόλις είχε φύγει από τη σκηνή του για να πάρει φαγητό. Και μόλις επέστρεψε βρήκε το παιδί του να είναι κακοποιημένο σεξουαλικά» περιγράφει μια από τις υποθέσεις ο Μπάρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε αρκετές περιπτώσεις είτε επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν είτε εκδήλωσαν τέτοιες τάσεις.

«Ούτε μια περίπτωση τέτοια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μια περίπτωση ανά εβδομάδα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει συστηματικό πρόβλημα» τονίζει ο Ντέκλαν Μπάρι.

«Είναι πολύ άσχημα. Η Μόρια δεν είναι ασφαλής» δηλώνει στο Newsweek μια 32χρονη μητέρα από το Αφγανιστάν που ζει στο hotspot με το ανήλικο παιδί της και τον σύζυγό της με τον οποίο έφυγαν από το Ιράν.

Η ίδια καταγγέλει περιστατικά όχι μόνο βιασμών αλλά και αρπαγής παιδιών. «Όλες οι γυναίκες και τα παιδιά εδώ ζουν φοβισμένα» προσθέτει.

SHARE