Συγκινημένος ο Γιούνκερ χαιρετίζει το κουράγιο των Ελλήνων -Υμνεί Καραμανλή, Μελίνα, Θεοδωράκη – Μήνυμα στον Ερντογάν, λόγια στήριξης σε οικονομία, μεταναστευτικό

 

 

“Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο Έθνος, ένας πολιτισμός στον οποίο οφείλουμε πολλά εμείς οι Ευρωπαίοι. Για εμένα Ελλάδα είναι και ο Θεοδωράκης και η Μελινα Μερκούρη. Η Ελλάδα είναι για μένα όλες οι άνδρες και οι γυναίκες που είπαν όχι στο καθεστώς των Συνταγματαρχών”, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας.

 

«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Με θέληση ξεπερνούν εμπόδια. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ. Πλέον η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της. Ανοίγει πλέον νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μια οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι συνηθισμένη χώρα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

«Σήμερα έχω μια ιδιαίτερη σκέψη και το λέω συγκινημένος για έναν άνθρωπο: τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μεγάλος δημοκράτης, Ευρωπαίος πεπεισμένος, που έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ»

“Οι Έλληνες κατέδειξαν ότι θέλησαν να δημιουργήσουν ιστορία και όχι να υπόκεινται σε αυτήν. Σε όλη μου την πολιτική ζωή παρέμεινα πιστός στην Ελλάδα ακόμα και όταν κάποιοι δημαγωγοί ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη. Το ουσιώδες για μένα ήταν η μοίρα των Ελλήνων”.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

“Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει παράνομα πράγματα στην ανατολική Μεσόγειο”, είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: “Μην ξεχνάμε την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Και να μη μου λένε (οι Τούρκοι) ότι η παρουσία δύο Ελλήνων στρατιωτών είναι απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας”.

ΕΠΕΙΓΟΝ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

«Καθώς έχουμε στραμμένα τα μάτια σε ένα μέλλον μπορούμε να μετράμε και να υπολογίζουμε στην Ελλάδα. Γιατί η χώρα έχει μοναδικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Είναι πυρήνας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Η περιοχή υπέφερε πολλά. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα δράματα που βιώσαμε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Ειδικά οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν πριν προσχωρηση. Οταν η Επιτροπή προτείνει έναρξη διαπραγματευσεων προσχωρησης της Αλβανίας και της FYROM δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνία, ουτε καν έχει τεθεί ημερομηνία. Δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε σε μη ρεαλιστικές εξαγγελίες. Ολοι θα κριθούν με βάση τις αξίες τους. Για Σκόπια, να υπογραμμίσω το επείγον για λύση με το όνομα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

«Η Ελλάδα τον Αύγουστο που θα βγει από το πρόγραμμα θα έχει εκ νέου όλα τα δικαιώματα της αλλά και τις υποχρεώσεις. Πρέπει να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές. Να υλοποιηθούν όμως και όλες οι μεταρρυθμίσεις. Για την Ελλάδα του αύριο πρέπει να αρθούν οι παθογένειες. Το κράτος να μην είναι μόνο εργοδότης, η χώρα θέλει υγιείς τράπεζες, να εκριζωθεί η διαφθορά, να υπάρξουν θέσεις εργασίας. Οι εταίροι θα πρέπει επίσης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Υπολογίζω στην Ελλάδα και σε όλους σας. Η Ευρώπη χρειάζεται τη στήριξη της Ελλάδας. Το παρελθόν να μας δώσει μαθήματα και διδάγματα».

Ο κ. Γιουνκέρ έκλεισε την ομιλία του στα ελληνικά λέγοντας: “Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη.

 

 

Με διαβατήριο Γιουνκέρ η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Γιούνκερ: H Ελλάδα δεύτερη μου πατρίδα – Ούτε στιγμή δεν διανοήθηκα ότι θα έβγαινε από το ευρώ

 

SHARE