Στουρνάρας στους Financial Τimes: «Οι αγορές περιμένουν από την Ελλάδα κι άλλες μεταρρυθμίσεις»

Την ανησυχία του ότι αν υπάρξει οπισθοχώρηση στο θέμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκληθεί πλήγμα στην «εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών» εκφράζει μιλώντας στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως τονίζει στους FT «οι αγορές κρατούν στάση αναμονής» περιμένοντας να δουν αν η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για εφαρμογή επιπλέον μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους που επετεύχθη στο Eurogroup του Ιουνίου θα είναι αρκετή για να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ασφαλής επένδυση.

«Από τη στιγμή που θα είμαστε μόνοι μας, οι αγορές θα έχουν μια αυστηρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου» λέει χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

«Οι επενδυτές θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα των οικονομικών πολιτικών. Αν νιώθουν ότι υπαναχωρούμε, θα μας γυρίσουν την πλάτη. Αν νιώσουν ότι τιμούμε τις δεσμεύσεις, τότε θα μας δώσουν μια ευκαιρία» προσθέτει.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει, επισημαίνει, ότι υπάρχουν ακόμα δομικές οικονομικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα με κυρίαρχο αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν πιο εντατικά την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Εκφράζει, τέλος, την προσδοκία ότι «το πολιτικό σύστημα κατ’ ελάχιστον αναμένεται να έχει μάθει από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει».

SHARE