Στον «πάγο» η ρύθμιση για 120 δόσεις σε εφορία κι ασφαλιστικά ταμεία – H απάντηση του υπουργείου

«Παγώνει» βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό έκανε γνωστό η Κομισιόν, κατά τη δημοσιοποίηση το μεσημέρι της Τετάρτης, της έκθεσης που συνοδεύει την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας και η οποία καταχεριάζει τη χώρα μας για μια σειρά από σημαντικές καθυστερήσεις στο μέτωπο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση ενημέρωσε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι δεν προτίθενται να προχωρήσει «στο εγγύς μέλλον» σε αλλαγές στις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς χρειάζονται περαιτέρω τεχνικές αναλύσεις.

«Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι αρνητικοί κίνδυνοι για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα των πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων στη συλλογή δημόσιων εσόδων που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας», προειδοποιεί η Κομισιόν στην έκθεσή της.

Διευκρινίσεις από το υπ. Εργασίας

Τη διαβεβαίωση ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα προχωρήσει κανονικά, στο πλαίσιο που έχει ήδη περιγραφεί, δίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν, χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη για τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών και αυτό έχει γίνει γνωστό και στους θεσμούς.
Όπως αναφέρουν, οι παρατηρήσεις τους κάθε φορά που επίκειται μία ρύθμιση είναι πάντα αυτού του τύπου.
Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η αύξησή του ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων, γεγονός που θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση και θα ενισχύσει τη θετική δυναμική της οικονομίας και της απασχόλησης.

SHARE