Στο Παρίσι χρέος και προαπαιτούμενα της ελληνικής οικονομίας – Κρίσιμες αποφάσεις

Από το Παρίσι όπου συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group, περνάει ο δρόμος της χώρας προς την έξοδο από το Μνημόνιο και τις αγορές, ενώ  θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση επίσης στο Παρίσι, η οποία θα εξελιχθεί σε Washington Group όπου θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταβάλουν ύστατη προσπάθεια για να προετοιμάσουν την «συνολική λύση» για το ελληνικό ζήτημα, μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Στο επίκεντρο του EWG θα βρεθούν τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και την υποδόση 1 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο EWG, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί στη Βουλή. Ενημέρωση θα κάνουν για το θέμα αυτό και οι θεσμοί.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, «ως επόμενο βήμα καλούμε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα prior actions έγκαιρα πριν από την συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις τον Ιούνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, περιλαμβανομένων του πιθανού πακέτου μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και τη διάθεση της τελευταίας δόσης».

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και, με δεδομένο   ότι ψαλιδίζονται οι όποιες ελπίδες της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters η Ελλάδα αποφάσισε να αναστείλει για μερικούς μήνες το σχέδιό της για νέα έκδοση ομολόγων, μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία και τις αναταράξεις που προκάλεσε στις αγορές ομολόγων.

Στις επαφές αυτές, οι εκπρόσωποι όλων των πλευρών θα θέσουν επί τάπητος:

– τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που θα ψηφιστούν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

– τις εκθέσεις και τα σενάρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους: είναι η τελευταία ευκαιρία ίσως για ένα συμβιβασμό που θα κρατήσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το μείζον ζήτημα είναι το τι θα ισχύσει με την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων του EFSF. Το ΔΝΤ ζητά μια επέκταση 15 ετών, ενώ η Γερμανία δεν συζητά παρά μια πενταετή επέκταση.

Ωστόσο στον ορίζοντα δεν φαίνεται πλέον παρά μόνον η «γερμανική λύση» με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνκού συμβούλου και όχι χρηματοδότη.

Το μείζον ζήτημα είναι το τι θα ισχύσει με την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων του EFSF. Το ΔΝΤ ζητά μια επέκταση 15 ετών, ενώ η Γερμανία δεν συζητά παρά μια πενταετή επέκταση.

Κι αυτή όμως θα κριθεί την τελευταία στιγμή, όπως φάνηκε χθες από την επιστολή Σαντένο, όπου ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε λόγο για ελάφρυνση χρέους «στο τέλος του προγράμματος» και «στον βαθμό που θα χρειαστεί» κάτι που δείχνει πως ελάφρυνση χρέους θα δοθεί μεν, αλλά δεν θα είναι γενναία και «αυτόματη» όπως πίεζε ως τώρα το ΔΝΤ.

Σε αυτό το κλίμα η σημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς είναι πιθανό να ξεκαθαρίσει την πορεία που θα ακολουθήσει το Ταμείο.

Τέλος, την Παρασκευή θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που έχει απομείνει από την τέταρτη δόση του προγράμματος. Η εκταμίευση της υποδόσης εξαρτάται από την πρόοδο όσον αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τα προηγούμενα κεφάλαια που διατέθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, ενώ σημειώνεται ότι η προθεσμία για λήγει στις 15 Ιουνίου και τα τελευταία στοιχεία του Απριλίου έδειχναν μικρή μείωση των ληξιπρόθεσμων.

Reuters: H Ιταλία βάζει “φρένο” στην έκδοση του 10 ετούς ομολόγου από την Αθήνα – Πάει για φθινόπωρο με ελπίδα καλή ρύθμιση του χρέους

Γιάννης Στουρνάρας: Μονόδρομος η προληπτική πιστωτική γραμμή

SHARE