Στο Ντουμπρόβνικ ο Α.Τσίπρας σε Σύνοδο χωρών για επιχειρηματικές σχέσεις με την Κίνα

Στη Σύνοδο ευρωπαϊκών χωρών  με την Κίνα που πραγματοποιείται στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας θα συμμετέχει και  η Ελλάδα, έπειτα από επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Από τα συμμετέχοντα κράτη στη Συνεργασία, 11 είναι κράτη μέλη της ΕΕ, (πέντε από τα οποία είναι και μέλη της ευρωζώνης) τέσσερα είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες και ένα δυνητικά υποψήφιο κράτος.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ανήκει στο ευρύτερο σχέδιο της Κίνας «One Belt One Road» δίνει την ευκαιρία για συνεργασία σε επιχειρηματίες από την Κίνα και τις ευρωπαϊκές χώρες σε διάφορους τομείς όπως της βιομηχανίας, του εμπορίου και των επενδύσεων, των υποδομών, των μεταφορών και της τροφοδοσίας, της ενέργειας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού.

Μετά την -υποβαθμισμένη αλλά σημαντική- Σύνοδο Ε.Ε. – Κίνας που έγινε στις Βρυξέλλες, το Πεκίνο ελπίζει ότι στην Κροατία θα «κλείσει» επικερδείς συμφωνίες στην Ευρώπη.

Η συμμετοχή της Ελλάδας ως 17ης χώρας στη συνάντηση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες για τα Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό ο Έλληνας Πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετζιάνγκ.

Κατά την παρουσία του στο Ντουμπρόβνικ ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερής συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Forum «One Belt One Road» που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου στο Πεκίνο.

 

 

SHARE