Στη Βουλή η “κλοπή” των ιδιωτών από το κράτος με το κούρεμα στο επιτόκιο των οφειλών του

“Νομίζω ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε”, είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας στην  κριτική που δέχτηκε από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για την ρύθμιση με την οποία “κουρεύεται” κατά 50% το επιτόκιο των οφειλών του Δημοσίου σε πολίτες, ενώ παραμένει στα ύψη το επιτόκιο που επιβαρύνει τις οφειλές πολιτών στο Δημόσιο.

Το θέμα έθεσαν ο Απόστολος Βεσυρόπουλος εκ μέρους της ΝΔ και ο Γιάννης Κουτσούκος εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ.

“Με το άρθρο 45 υπάρχει ζήτημα, αφού μειώνεται το επιτόκιο οφειλών του δημοσίου από το 6% που είναι σήμερα στο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματόδοτησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ισχύει κατά την ημερομηνία άσκησης του ενδίκου βοηθήματος, πλέον, 3 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως”, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος. “Δηλαδή, έχουμε μια μείωση του επιτοκίου για τις οφειλές του δημοσίου οφειλές που μπορεί να είναι και σε ιδιώτες. Όταν όμως ο ιδιώτης οφείλει στο δημόσιο, είναι πλέον υποχρεωμένος να πληρώσει υπερδιπλάσιο επιτόκιο και αυτό συνιστά στρέβλωση. Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το επιτόκιο πρέπει να είναι το ίδιο για τις οφειλές δημοσίου και ιδιωτών”, πρόσθεσε.

Ο Γ. Κουτσούκος του ΚΙΝΑΛ:  “Ωραία, μειώνουμε το επιτόκιο διότι έπεσαν τα επιτόκια. Καλά κάνουμε, μειώνεται το κόστος του δημόσιου. Για τον έρμο τον πολίτη που χρωστάει στο δημόσιο, με τι επιτόκιο λογίζεται η υποχρέωση του; Με τριπλάσιο επιτόκιο! Είναι κοντά στο 8,76%. Άρα, όταν ο Υπουργός Οικονομικών θέλει να μαζέψει μια δαπάνη, πρέπει να σκέπτεται και τον πολίτη από την άλλη μεριά”.

 

Το κράτος κλέβει με νόμο τους ιδιώτες! – Κόβει στο μισό (3%) τους τόκους όταν χρωστά, τους διατηρεί στο 8,76% όταν του χρωστάνε

SHARE