Σσσσσ! Θα σας στείλει την αστυνομία ο Πάνος ο Καμμένος

 

Αστυνομικοί με πολιτικά εμφανίστηκαν το πρωί του Σαββάτου στα γραφεία του liberal.gr και της εφημερίδας Φιλελεύθερος,  αναζητώντας επτά δημοσιογράφους μετά από μήνυση του υπέβαλε εναντίον τους ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Καμμένος.

Επρόκειτο να συλληφθούν: Ο Εκδότης Θανάσης Μαυρίδης, ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας, ο διευθυντής Σύνταξης Βασίλης Γεώργας, ο διευθυντής έκδοσης Γιώργος Μπαλγκά, η αρχισυντάκτρια  του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού  και οι Γαβριήλ Σερέτης και Νικολέττα Μουτούση.

Η εφημερίδα ήταν κλειστή σήμερα.

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών παρουσιάστηκαν αυτοβούλως ο εκδότης, ο Διευθυντής και η Αρχισυντάκτης οι οποίοι από το πρωί που έγινε η “επιχείρηση”, ανέμεναν στα σπίτια τους την αστυνομία, στην οποία σημειωτέον ήταν γνωστές οι διευθύνσεις.

Οι “3” παρουσιάστηκαν πριν παρέλθει το αυτόφωρο και «παραδόθηκαν», προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ωστόσο, στην Ασφάλεια τους παρέπεμψαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, όπου εκεί κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά.

 

Η μήνυση του Πάνου Καμμένου αφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σχετικά με τη κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Στο Αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων μετά τη ΓΑΔΑ παρουσιάστηκαν οι Θ. Μαυρίδης, Π. Λάμψιας και Κ. Γαλανού«Πήραν από την Ευρώπη 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και έχουν δημιουργήσει τη… Μόρια» δήλωσε προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης προσθέτοντας ότι «αντί να αναζητείται τι έχει γίνει και η Δικαιοσύνη να ερευνά τις καταγγελίες για απ ευθείας αναθέσεις και που πήγαν τα χρήματα, μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και αναζητούνται για συλληφθούν».

 

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ

Να σταματήσουν οι διώξεις των δημοσιογράφων στο «Φιλελεύθερο» ζητά με ανάρτηση του στο Twitter, o εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης.

Επισημαίνει ότι τα δημόσια πρόσωπα, απαντάνε με θάρρος και προσθέτει: «Έχουν θέσει τον εαυτό τους σε δημόσιο έλεγχο και αν υπάρχει συκοφαντία έχουν χρέος να την καταδείξουν δημόσια». Ζητά επίσης από την κυβέρνηση, απέναντι στη διαπλεκόμενη δημοσιογραφία να ευνοήσει θεσμούς και κανόνες ελευθεροτυπίας.

 

Για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση και η Ένωση Συντακτών

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας «liberal.gr» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Οι αστυνομικοί αναζητούσαν δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτoφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε Υπουργός της Κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη.

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.

Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»