ΣΟΥΗΔΙΑ: Εκλογές σήμερα με την ακροδεξιά να δείχνει “δόντια”

 

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 7,4 εκατομμύρια Σουηδοί, με την κεντροαριστερή συμμαχία του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν και τους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται ελαφρά  της Συμμαχίας της κεντροδεξιάς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Καμιά από τις παρατάξεις εξουσίας δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία των 349 εδρών.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το πως θα πάει εκλογικά το «ρεύμα» του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών.

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του. Είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων το 2014 και έκτοτε κέρδισε έδαφος, καθώς τα ζητήματα που άπτονται της υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και της εγκληματικότητας σταδιακά μονοπώλησαν την επικαιρότητα.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, που πιστώθηκαν από 16% ως 25% των προθέσεων ψήφου στις δημοσκοπήσεις, θέλουν να αποκτήσουν λόγο στη χάραξη της πολιτικής της επόμενης κυβέρνησης. Τα άλλα κόμματα πάντως έχουν δεσμευθεί πως δεν θα συνεργαστούν μαζί τους, επικαλούμενα τη νεοναζιστική κληρονομιά του κόμματος και τις ανοιχτά ρατσιστικές σε πολλές περιπτώσεις θέσεις του.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φθορά που υφίστατο η κυβέρνηση Λεβέν έκανε πολύ πιο αυστηρούς τους κανόνες για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών το 2015, μετά την έλευση 163.000 αιτούντων άσυλο, ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από ένοπλες συρράξεις, ειδικά Σύρων, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

SHARE