Σοβαρές διαφωνίες Κοντονή με κυβέρνηση για το Σύνταγμα

Την κάθετη διαφωνία του με προτάσεις που διατυπώνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική Αναθεώρηση εξέφρασε το βράδυ στη Βουλή ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προσθέτοντας έναν ακόμη “πονοκέφαλο” στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από την πρωινή διαφοροποίηση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

“Ναι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όχι χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους” λέει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του του Μεγάρου Μαξίμου, πως οι αποφάσεις αυτής της Βουλής δεσμεύουν την επόμενη, ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε εντελώς λάθος αυτή την προσέγγιση:

“Δεν είναι σωστή. Δεν είναι κραυγαλέα λάθος όπως η άποψη να περιοριστεί η Βουλή μόνο στην καταγραφή των άρθρων που θέλει να αναθεωρηθούν αλλά δεν είναι σωστή. Υπάρχει πρόβλημα. Και η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει. Άρα να αποτυπωθούν τα άρθρα και η κατεύθυνση, γιατί έτσι θα κρίνει ο λαός. Η επόμενη Βουλή όμως δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση. Πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση που επιβάλλει το συνταγματικό κείμενο. Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος” είπε ο κ. Κοντονής.

Οι “βόμβες” του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης δεν σταμάτησαν εκεί. Ο κ. Κοντονής εξέφρασε τη διαφωνία του και για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 32 , η οποία θέλει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αν η Βουλή δεν επιτύχει την εκλογή.

Ο κ. Κοντονής μίλησε ακόμη και για αλλοίωση πολιτεύματος αν συμβεί κάτι τέτοιο λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν πρέπει να υπάρχει καμία συσχέτιση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη λαϊκή βούληση. Όποιος λέει ότι δεν έχει αρμοδιότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λάθος. Άλλο οι υπερεξουσίες όπως το ότι μονομερώς ο ΠτΔ μπορούσε να διαλύσει τη Βουλή. Ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Να δούμε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής αλλά αν παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα τότε πλέον αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος και δεν νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να ζήσουμε καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτουν εντάσεις τραγικές” είπε ο κ. Κοντονής.

Πηγή: Real.g

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΤΣΗ

Σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι αύριο το πρωί θα δοθεί ο λόγος στα κόμματα για να λυθεί το πολιτικό θέμα που προέκυψε σχετικά με την δέσμευση ή μη της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.

SHARE