Soros: “Φάρσα” η τραπεζική ένωση της Ευρώπης

SOROS“Φάρσα” χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση ο μεγαλοεπενδυτής George Soros, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Γερμανία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του New York Review of Books, σύμφωνα με το Euro2day, για τα προβλήματα που εντοπίζει στην συμφωνία που ετοιμάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τραπεζική ένωση, ο κ. Soros απάντησε:

«Την αιμομικτική σχέση μεταξύ των εθνικών αρχών και των τραπεζικών διοικήσεων. Η Γαλλία ειδικά είναι γνωστή για τους οικονομικούς επιθεωρητές (inspecteurs de finance) της, οι οποίοι καταλήγουν να διοικούν τις μεγάλες τράπεζες. Η Γερμανία έχει τις τοπικές τράπεζες (Landesbanken) και η Ισπανία τις αποταμιευτικές τράπεζες (caixas), οι οποίες διαπλέκονται με πολιτικούς της περιφέρειας. Οι σχέσεις αυτές αποτέλεσαν βασική πηγή αδυναμίας για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τραπεζική κρίση που βαραίνει ακόμα την ευρωζώνη. Η προτεινόμενη τραπεζική ένωση θα έπρεπε να τις είχε εξαφανίσει, αλλά διατηρήθηκαν, κυρίως μετά από πιέσεις της Γερμανίας»

Ο ίδιος τόνισε στη συνέντευξη του ότι η συμφωνία για την τραπεζική ένωση αφήνει ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα χωρίς δανειστή έκτακτης ανάγκης. «Η προτεινόμενη αρχή εκκαθάρισης είναι τόσο πολύπλοκη, με τόσες πολλές οντότητες λήψης αποφάσεων να εμπλέκονται, που είναι πρακτικά άχρηστη ως λύση έκτακτης ανάγκης» σημείωσε. «Ακόμα χειρότερα, η ΕΚΤ δεν έχει την νομική δυνατότητα να αναλαμβάνει δράσεις για τις οποίες δεν έχει ρητή εξουσιοδότηση. Αυτό την διακρίνει από άλλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να δράσουν κατά την διακριτική τους ευχέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» επισήμανε ο κ. Soros.

«Αλλά η Γερμανία ήταν αποφασισμένη να περιορίσει τις υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να ανακύψουν μέσω της ΕΚΤ. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κράτη μέλη παραμένουν ευάλωτα σε χρηματοπιστωτικές πιέσεις από τις οποίες προστατεύονται οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό εννοούσα όταν έλεγα πως τα υπερχρεωμένα μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται στη θέση χωρών του τρίτου κόσμου που είναι υπερχρεωμένες σε ξένο νόμισμα. Η τραπεζική ένωση δεν διορθώνει το ελάττωμα αυτό. Αντίθετα το διαιωνίζει» υπογράμμισε.