Σκόπια: Όλα έτοιμα για το δημοψήφισμα της Κυριακής – Η σημασία της αποχής

Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία των κομμάτων στα Σκόπια για το δημοψήφισμα. Πρόεδροι , καγκελάριοι, αντιπρόεδροι, Γενικοί Γραμματείς ΕΕ και ΝΑΤΟ, περιμένουν με αγωνία να δουν αν οι κάλπες “δικαιώσουν” τον αγώνα τους με τις δεκάδες δηλώσεις και επισκέψεις τους προκειμένου να πείσουν ότι το “ναι” οδηγεί …στη σωτηρία του κράτους και στην ευημερία του λαού του.

Οι πολίτες των Σκοπίων (συνολικός πληθυσμός περί τα 2,1 εκατομμύρια) “αποφασίζουν” λοιπόν την Κυριακή για το μέλλον τους (σ.σ. που είναι προδιαγεγραμμένο) αλλά και για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις.

Το αποτέλεσμα, που αναμένεται να βγάλει “ΝΑΙ” στη συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου η χώρα να περάσει τις πύλες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ,  θα θεωρηθεί έγκυρο μόνον εάν η συμμετοχή φτάσει στο 50%.

Πάντως, εκτιμήσεις από τις δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι η τελική προσέλευση των ψηφοφόρων δεν θα ξεπεράσει τον κρίσιμο αριθμό των 903.000 ψηφοφόρων. Αυτό σημαίνει ότι η αντιπολίτευση θα μπορεί να θεωρήσει μη δεσμευτικό το δημοψήφισμα…

Στις συνεχείς επαφές του με διεθνείς αξιωματούχους, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριζε ότι ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν απειλεί τη συμφωνία. «Είναι σκυλί που δεν δαγκώνει», συνήθιζε να λέει. Και, όμως, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μία ανάσα πριν από τις κάλπες της Κυριακής, ο Ιβάνοφ πραγματοποίησε το ύστατο πλήγμα του, καθώς κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να μην προσέλθουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη Συμφωνία των Πρεσπών και οποιαδήποτε πρόθεση για την υπερψήφισή της ως «ιστορική αυτοκτονία». «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση».

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κάλεσε τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. «Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας. «Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα», ανέφερε.

Ο ηγέτης του κόμματος των αλβανόφωνων, Αλί Αχμέτι προέτρεψε στις αρχές της εβδομάδας τους πολίτες να πουν ναι στην ειρήνη και την σταθερότητα. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β, και δεν θέλω να το σκέφτομαι γιατί δεν θέλω να επιστρέψω στο παρελθόν. Το παρελθόν είναι οδυνηρό και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πρέπει να μάθουμε από το οδυνηρό παρελθόν και να αποφασίσουμε για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε ο πολιτικός που εκπροσωπεί το 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

SHARE