ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΗΠΑ – ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

“Η συμφωνία των Πρεσπών επικυρώνει το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και πόλου σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή”, ανέφερε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που χαιρέτισε τη συμφωνία. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συμφωνία που είναι προς όφελος της Ελλάδας, θα παίξει ρόλο θετικού καταλύτη για τη σταθερότητα και την πρόοδο των Δ. Βαλκανίων, ενώ επανατοποθετεί το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. “Αναμένουμε η Ελλάδα να παίξει σημαίνοντα ρόλο ως ο κυριότερος εταίρος του κράτους που σύντομα θα αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία”, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Την ίδια στιγμή, “η απόφαση της Bουλής της πΓΔΜ που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει την βούληση του λαού”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία -μεταξύ άλλων- η Αθήνα επικρίνεται με τον ισχυρισμό ότι αγνόησε την γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι την “ύπαρξη της εκρηκτικής κατάστασης που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος ‘Ανεξάρτητοι Έλληνες’ Πάνου Καμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνία των Πρεσπών, η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση” . Τέλος το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών , στην ανακοίνωση του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

Ερωτηθείς για την εκπεφρασμένη άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση των ελληνικών θέσεων σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, ο ίδιος αξιωματούχος επικαλέστηκε δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναφέρει ότι εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο, τότε θα τη σεβαστεί. “Παίρνουμε πολύ σοβαρά τη διαβεβαίωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος υπογράμμισε το εξαιρετικό μομέντουμ στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα (πολιτικοδιπλωματικά, αμυντική συνεργασία, οικονομία και επενδύσεις) το οποίο θα πρέπει να συνεχιστεί. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βασίζονται στα κοινά αμοιβαία συμφέροντα, πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, η αμερικανική κυβέρνηση θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ένταξη της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα παίξει ρόλο καταλύτη ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στην ΕΕ. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα Ηνωμένα Έθνη και την επικύρωση της συμφωνίας, η αμερικανική πλευρά εκτιμά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θα ταυτιστεί με τις απόψεις της Ουάσιγκτον.

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Ρωσίας, ο Αμερικανός αξιωματούχος επικαλέστηκε τις δηλώσεις του υφυπουργού εξωτερικών Sullivan ο οποίος υπογράμμισε τη συμπαράσταση των ΗΠΑ προς τα Σκόπια με αφορμή την αντίδραση της Ρωσίας. Η αντίδραση της Μόσχας δεν αποτελεί έκπληξη,  “θα συμπαρασταθούμε σε όσους αντιδρούν και εκθέτουν την κακοήθη επιρροή είτε στα Σκόπια είτε σε όποια άλλη περιοχή της Ευρώπης, στην οποία επιδιώκεται να υπονομευθούν αποφάσεις των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων”.

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

“Η απόφαση της Bουλής της πΓΔΜ που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει την βούληση του λαού”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία -μεταξύ άλλων- η Αθήνα επικρίνεται με τον ισχυρισμό ότι αγνόησε την γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι την “ύπαρξη της εκρηκτικής κατάστασης που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος ‘Ανεξάρτητοι Έλληνες’ Πάνου Καμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνία των Πρεσπών, η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση” . Τέλος το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών , στην ανακοίνωση του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

“Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό πραγματοποιείται κατά παράβαση της ‘μακεδονικής’ νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται” αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο εφιστά την προσοχή στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις, οι οποίες δείχνουν την βαθιά πόλωση της κοινωνίας. “Είναι προφανές ότι ένας παρόμοιος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων, που έχουν εθνική σημασία για το μέλλον της χώρας, δεν εκφράζει την βούληση του λαού της και δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μιας μακροχρόνιας διευθέτησης του προβλήματος που αφορά στην ονομασία του κράτους” υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Την ύπαρξη εκρηκτικής κατάστασης, που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος ‘Ανεξάρτητοι Έλληνες’ Πάνου Καμμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση” αναφέρει η ανακοίνωση. “Αξίζει να επισημανθεί ότι στην Αθήνα τη συμφωνία των Πρεσπών προωθούν, αγνοώντας την γνώμη των πολιτών της χώρας, ενώ, για δημοψήφισμα στο ζήτημα αυτό που αφορά τα ριζικά εθνικά συμφέροντα, δεν γίνεται λόγος”.

Σε σχέση με αυτό, στη Μόσχα υπογραμμίζουν ότι σταθερή λύση του προβλήματος που σχετίζεται με την αλλαγή της ονομασίας θα πρέπει να βρεθεί “χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή προθεσμιών και προϋποθέσεων, που να βασίζεται στην ευρεία κοινωνική υποστήριξη και αποκλειστικά στο πλαίσιο του δικαιϊκού πεδίου”. “Ξεκινάμε από το ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ” αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

SHARE