Σκάνδαλο Novartis: “Δωροδοκούμενος” ο προστατευόμενος μάρτυρας Μανιαδάκης! – Αλαλούμ με FBI, Πολάκη, Σαράκη

 

Εκλογικό έτος το 2019 και όπως έγκαιρα έχουμε πει στο bankwars, η κάθαρση, όπως λέει η κυβέρνηση, ή οι πολιτικές διώξεις όπως λέει η αντιπολίτευση, ετοιμάζεται να παίξει …το ρόλο της με την “βοήθεια των όσων διαρρέουν από τα …Μέγαρα της δικαιοσύνης…

Ραγδαίες από την πρώτη ημέρα της χρονιάς  είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis.  Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος προστατευόμενου μάρτυρα για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις που ορίζει ο νόμος 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Ο εν λόγω προστατευόμενος μάρτυρας, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας που ελέγχονται από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, επιχείρησε να διαφύγει από την Ελλάδα.

Πρόκειται για τον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος φέρεται να υπήρξε σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας και συγκεκριμένα των Μάριου Σαλμά και του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ διατέλεσε και διαπραγματευτής με την τρόικα σε θέματα φαρμάκου.

Ήταν,σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ,  ο πρώτος µάρτυρας που εµφανίστηκε ενώπιον των εισαγγελέων Εγκληµάτων Διαφθοράς, ζητώντας να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση της Novartis. Εξετάστηκε δύο φορές, στις 3 και στις 26 Ιανουαρίου 2018 µε την κωδική ονοµασία Γιάννης Αναστασίου.

«Ντύθηκε» µε τον µανδύα του προστατευόµενου µάρτυρα, «κάρφωσε» πρώην υπουργούς και µίλησε µε «αριθµούς» για τη φαρµακευτική δαπάνη, τους τζίρους της φαρµακοβιοµηχανίας Novartis και τις αθέµιτες, σύµφωνα µε τον ίδιο, πρακτικές που χρησιµοποιούσε.

Φαίνεται όµως ότι δεν µίλησε για τη δική του εµπλοκή, η οποία προέκυψε όταν ήλθαν στην κατοχή των εισαγγελέων στοιχεία που δεν µπορούσαν να µην ερευνήσουν. Αµέσως µετά τις γιορτές, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εισαγγελείς θα προχωρούσαν στην ανάκληση της ιδιότητας του «Γιάννη Αναστασίου», καθώς η ποινική του εµπλοκή δεν µπορούσε να τον κρατάει περισσότερο σε ασυλία.

Δεν ήταν πια µάρτυρας για τη ∆ικαιοσύνη, αλλά κατηγορούµενος. Και θα µπορούσε να αποκτήσει την ιδιότητα του προστατευόµενου µεν, αλλά κατηγορουµένου δε, ωστόσο για τη δική του εµπλοκή δεν µίλησε στους εισαγγελείς. Ετσι φαίνεται ότι είχε αποφασιστεί, αµέσως µετά τις γιορτές, να ασκηθεί σε βάρος του δίωξη και να χάσει την ιδιότητα του µάρτυρα. Οµως, το ταξίδι του στο εξωτερικό µαζί µε όλα τα µέλη της οικογένειάς του, καθώς και η πληροφορία από τις αστυνοµικές Αρχές ότι θα µετακόµιζε και όλη του την οικοσκευή σήµαναν συναγερµό στη Δικαιοσύνη.

Ξενύχτι εισαγγελέων

Σύµφωνα µε απόλυτα διασταυρωµένες πληροφορίες, αµέσως ενηµερώθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δηµητρίου, η οποία όλο το βράδυ της 30ής προς την 31η Ιανουαρίου ξενύχτησε µαζί µε τους εισαγγελείς Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς, προκειµένου να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν τα νέα δεδοµένα.  Επειτα από πολύωρες διασκέψεις και διαβουλεύσεις µε την Αστυνοµία, αποφασίστηκε το «µπλοκάρισµα» του µάρτυρα, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε και σύµβουλος πρώην υπουργών Υγείας, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου του επιδόθηκε και η διάταξη µε την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Ταυτόχρονα, εστάλη ενηµερωτικό στο αρµόδιο τµήµα προστατευόµενων µαρτύρων για την ανάκληση της προστασίας του προσώπου, ενώ ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη για το αδίκηµα της παθητικής δωροδοκίας. ∆ικαστικοί κύκλοι έλεγαν  ότι οι εισαγγελείς δεν µπορούσαν να γνωρίζουν τι είχε στο µυαλό του µε το ταξίδι ο πρώην µάρτυρας, όµως δεν µπορούσαν να διακινδυνεύσουν µια ενδεχόµενη φυγή.

Ετσι, τα ξηµερώµατα υπεγράφη η απόφαση µε την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα… Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο προστατευόµενος µάρτυρας έχει καταθέσει και στις αµερικανικές Αρχές, δίνοντας, όµως, τα πραγµατικά στοιχεία της ταυτότητάς του.

Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, στις… πέρα του Ατλαντικού καταθέσεις φέρεται να έχει µιλήσει για διαφορετικά περιστατικά από εκείνα που µίλησε στις ελληνικές Αρχές. Σε κάθε περίπτωση, εδώ και δύο ηµέρες το συγκεκριµένο πρόσωπο είναι πλέον κατηγορούµενο για το αδίκηµα της παθητικής δωροδοκίας, και µάλιστα σε συνδυασµό µε την επιβαρυντική περίσταση του νόµου 1608/50, µε τη δικογραφία να έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή για τα περαιτέρω…

Στις καταθέσεις του ο «Γιάννης Αναστασίου» είχε βάλει στο στόχαστρό του τον πρώην υπουργό Υγείας Μάριο Σαλµά, υποστηρίζοντας ότι ήταν γνωστό ότι «ελάµβανε παρανόµως χρήµατα ως δώρα, προκειµένου να εξυπηρετεί τα συµφέροντα των φαρµακευτικών εταιρειών». Σε άλλο σηµείο της κατάθεσής του είχε εξειδικεύσει περισσότερο τα «δώρα», λέγοντας «…σε µια περίπτωση αµέσως µετά από συνάντηση µε εκπροσώπους φαρµακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν µπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε µεγάλη δεσµίδα χαρτονοµισµάτων των 50 ευρώ». Ο Μάριος Σαλµάς, απαντώντας από το βήµα της Βουλής, είχε υποστηρίξει ότι µπήκε στο στόχαστρό του επειδή κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε «πολεµήσει» τη Novartis.

Αιχµές είχε αφήσει και για τους Αδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν έλεγξαν ως όφειλαν τις τιµές των φαρµάκων, µε αποτέλεσµα αυτά να υπερτιµολογούνται, ευνοώντας τη Novartis. Στις ίδιες καταθέσεις, κάνοντας µια αναδροµή στην 5ετία 2010-2015 στη χώρα µας, είχε υπολογίσει το προϊόν της «διαφθοράς» µόνον από τη Novartis στο 1,8 δισ. ευρώ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΛΑΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ…

Ο υπουργός Π. Πολάκης παρουσιάζει στο Facebook φωτογραφία του Νίκου Μανιαδάκη, πρώην συμβούλου πολιτικών που είχαν διατελέσει υπουργοί Υγείας, αφήνοντας βαρύτατο υπαινιγμό ότι πρόκειται για το πρόσωπο που μετέφερε μίζες σε βαλίτσες.

 

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ IN.GR ΚΑΙ Η “ΑΛΛΗ” ΕΚΔΟΧΗ

Τις «μαύρες τρύπες», την ανακολουθία και την βιασύνη στην έρευνα για την υπόθεση Novartis αναδεικνύει η δίωξη για δωροδοκία κι άλλα αδικήματα σε βάρος ενός από τους τρεις «προστατευόμενους μάρτυρες» -εκείνου με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου» στην ελληνική δικαστική έρευνα .

Η δίωξη αυτή επιβεβαιώνει αιτιάσεις πολιτικών αλλά και νομικών ότι η έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης είναι σε λάθος κατεύθυνση. Καθώς κι ότι οι καταθέσεις των υπό προστασία μαρτύρων για δωροδοκία πολιτικών ήταν προβληματικές κι υπέκρυπταν δικές τους σκοπιμότητες. Μάλιστα, προσφάτως υπήρξαν καταγγελίες του έλληνα δικηγόρου που παρακολουθεί κι υποβοηθά την αμερικανική έρευνα για την υπόθεση Novartis ότι ειδικά o συγκεκριμένος «μυστικός μάρτυρας» προσπαθεί να υποκρύψει τις δικές του παρανομίες.

Ο υπό προστασία μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου» έχει εξεταστεί από τους εισαγγελείς δύο φορές και συγκεκριμένα στις 3 και στις 26 Ιανουαρίου 2018.

Στην πρώτη κατάθεσή του, απαντώντας στην ερώτηση «τι γνωρίζεται για πράξεις διαφθοράς δημοσίων λειτουργών σε σχέση με την εταιρεία Novartis Ελλάς ή άλλες φαρμακευτικές εταιρείες», ο «Αναστασίου» προχώρησε σε επιβαρυντικούς ισχυρισμούς σε βάρος του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριου Σαλμά, αναφέροντας μεταξύ των άλλων: «ήταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών… ότι ο Μάριος Σαλμάς ελάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του προσθέτει για τον Σαλμά «… σε μία περίπτωση αμέσως, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ». Σημειώνεται ότι ο ο Μάριος Σαλμάς έχει διαψεύσει από το βήμα της Βουλής τους ισχυρισμούς του εν λόγω μάρτυρα υποστηρίζοντας ότι μπήκε στο στόχαστρό του, επειδή κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας είχε ζημιώσει με τις ενέργειές του τα συμφέροντα της Novartis.

Στη δεύτερη πολυσέλιδη κατάθεσή του ο «Γιάννης Αναστασίου» προχώρησε σε μια αναδρομή στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας την περίοδο 2000-2015, υπολογίζοντας κατά προσωπική εκτίμηση του «το προϊόν της διαφθοράς» μόνον από τη Novartis, στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε μια εκτίμηση που βασίστηκε η ελληνική δικαστική έρευνα. Επιπλέον είχε αναφερθεί στους υπεύθυνους της διαμόρφωσης των τιμών στα φάρμακα επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου (2011) αναφέροντας ότι «την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και την μεθοδολογία επεξεργασίας τους» και θεωρεί «ότι ήταν λογικά αδύνατον ο υπουργός να μην γνωρίζει δεδομένου ότι αυτός είχε και την ευθύνη της εγκρίσεως των τιμών με την υπογραφή του».

Τέλος, για την θητεία του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας (2013-2014) είχε υποστηρίξει ότι τα άτομα που διαμόρφωναν τις τιμές των φαρμάκων εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της Novartis και θεωρεί «λογικά αδύνατον να γίνονταν αυτά εν αγνοία του υπουργού, που είχε και την ευθύνη εγκρίσεως των τιμών σύμφωνα με το νόμο».

Όμως, τους τελευταίους μήνες υπήρχε διαρκής αμφισβήτηση των ισχυρισμών του μάρτυρα «Αναστασίου». Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις προ τριμήνου στην ΕΡΤ του γνωστού ποινικολόγου κ. Παύλου Σαράκη- ο οποίος εκπροσωπεί πρώην στελέχη της ελληνικής Novartis που συνεργάζονται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και το FBI- Ο κ. Σαράκης είχε αναφερθεί στην συγκεκριμένη μαρτυρία λέγοντας:

«Αναφέρομαι σ’ αυτόν που φέρνει το ψευδώνυμο Αναστασίου και είναι προστατευόμενος μάρτυρας στην Ελλάδα. Εγώ δεν βλέπω ότι αυτός έχει εισφέρει στοιχεία και αναρωτιέμαι: Για να είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μήπως ήθελε να προστατεύσει τα δικά του εγκλήματα; Κάθε μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος πρέπει να επιβεβαιώσει ότι προσφέρει στην ανάκριση. Εάν δεν προσφέρει στην έρευνα τότε θα πρέπει να εξεταστεί το καθεστώς προστασίας του. Γιατί, αν είναι ο άνθρωπος κλειδί, μέσου του οποίου φτάνουμε στα υψηλά κλιμάκια και δεν βοηθάει την έρευνα και τυγχάνει να του παρέχεται και ασυλία ,είναι πρόβλημα…»!

Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώθηκε από την τωρινή δίωξη του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση κι οι καταθέσεις των μαρτύρων με τα ψευδώνυμα «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» που είχαν επίσης αναφερθεί σε «δωροδοκίες πολιτικών». Για την μεν πρώτη έχει αποκαλυφθεί ότι ήταν σε δικαστική διαμάχη για προσωπικά κι επαγγελματικά θέματα με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis Κ Φρουζή που του απέδιδε κεντρικό «ρόλο» σε χρηματισμούς πολιτικών. Καθώς κι ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» δεν είχε τις γνώσεις για επιλογές της εταιρείας που παραθέτει στις καταθέσεις του.

Μάλιστα, τις καταθέσεις των συγκεκριμένων μαρτύρων είχε κρίνει μηδαμινής αξίας και προβληματικές η αμερικανική έρευνα για τη Novartis χωρίς κάτι τέτοιο να ληφθεί υπ’ όψιν από τους έλληνες ερευνητές της υπόθεσης που τις θεώρησαν «βαρύνουσας σημασίας».

 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ LIBERAL.GR – Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ

Ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα δημιουργήθηκε προκειμένου άτομα που βρίσκονται σε κομβικούς ρόλους και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα τα οποία άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, να καταθέτουν χωρίς κανένα κίνδυνο. Στην Ελλάδα το καταφέραμε και αυτό: Προστατευόμενος μάρτυρας στην περιβόητη (και ύποπτη σκευωρίας) υπόθεση Novartis είδε το όνομά του φαρδιά πλατιά στη δημοσιότητα, όταν του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Στο εξής δεν θα υπάρξει μάρτυρας που θα θελήσει να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν γνωρίζει ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες και η κρατική ανικανότητα θα τον μετατρέψουν από προστατευόμενο σε απροστάτευτο, και θα τον παραδώσουν βορά στην αδηφάγο δημοσιότητα.

Αυτά επί της διαδικασίας, καθώς οι θεσμικές λειτουργίες  μόνο στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας διακωμωδούνται έτσι.

Ο θεσμός ούτως ή άλλως είχε υποστεί  εκ των έσω αμφισβήτηση αξιοπιστίας, όταν το απύλωτο στόμα του Παύλου Πολάκη δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της εταιρείας που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και κελάηδησαν».

Δηλαδή ο υπουργός αφενός γνώριζε, ως μη όφειλε, τα ονόματα των μαρτύρων. Αφετέρου η  προϊστορία της αποκαλυφθείσας παρανομίας τους αφήνει υπόνοιες για εκβιασμό προκειμένου να «κελαηδήσουν» κατά πως ήθελαν αυτοί που είχαν τη δύναμη και τη θέση να τους αναγκάσουν, και να μην τους παραπέμψουν για τον παράνομο πλουτισμό!

Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος του «προστατευόμενου», ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος πρώην υπουργών, αφήνει οσμή πλεκτάνης εκ μέρους της κυβέρνησης. Η εμπλοκή του και η κατηγορία ως «καταχραστή του δημοσίου», τον καθιστά ευεπίφορο σε κατευθυνόμενη και εντεταλμένη «μαρτυρία», εις βάρος πρώην πρωθυπουργών και υπουργών.

Επί της ουσίας η αποκάλυψη Πολάκη  καταδεικνύει και το αίτιον της «προθυμίας» που επέδειξαν οι «προστατευόμενοι» σε κατηγορίες κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, ενώ η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σαρκάζει την…  ποιότητα των μαρτυριών, όπως «άκουσα», «εκτιμώ», «η αγορά λέει», «υποθέτω», «εικάζω», και λοιπά παιδαριώδη και αναξιόπιστα.

Η κυβέρνηση είχε επενδύσει στη Novartis. Σκάνδαλο φυσικά και υπήρχε σε όλη τη Δύση. Εκεί όμως διεξήχθη εμπεριστατωμένη έρευνα, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες γιατροί και κάποιοι υπάλληλοι του δημοσίου των εν λόγω χωρών, να βρεθούν στην απόχη του νόμου. Μόνο στην Ελλάδα η κυβέρνηση αδιαφόρησε για την ουσιαστική διερεύνηση.

Μόνο αυτή αξιοποίησε πολιτικά την υπόθεση, αφού πρώτιστος στόχος ήταν η άντληση πολιτικής υπεραξίας, με εμπλοκή και διατύπωση κατηγοριών κατά των πολιτικών της αντιπάλων, και μάλιστα των πιο δυναμικών και εμβληματικών εξ’ αυτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, άλλοι 17 μάρτυρες έχουν καταθέσει για την υπόθεση, αλλά κανείς εξ’ αυτών δεν αναφέρθηκε σε δωροδοκίες πολιτικών. Όσο για τον τρόπο δωροδοκίας, είναι εντυπωσιακή η απλοϊκότητα της μεθόδευσης. Στην εποχή που τα χρήματα διακινούνται  με κωδικούς αριθμούς σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής, στο Ελλάντα οι πληρωμές γίνονταν με βαλίτσες γεμάτες χαρτονομίσματα ή μέσω συνεργατών.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταγγέλλεται ότι ελάμβανε «δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μοβ, κίτρινου και πράσινου σε τσάντες samsonite  τύπου τρόλεϊ» και μάλιστα το αυτοκίνητο που τα μετέφερε «εισήλθε και στάθμευσε στο Μέγαρο Μαξίμου» (θα πρέπει να είναι ο πιο αφελής χρηματισμός πολιτικού, μετά τα πάμπερς του Αντρέα που πιτσικάρισαν, και τα «είδαν» οι μάρτυρες!).

Για λόγους αρχής δεν υποστηρίζουμε φυσικά την αθωότητα των κατηγορουμένων, αφ΄ ης στιγμής δεν έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη.  Ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσουν οι κατηγορούμενοι τους κουκουλοφόρους στη Βουλή, έστω και φορώντας την κουκούλα, καθιστά τις κατηγορίες ύποπτες και ανεχέγγυες, και την κυβέρνηση ως κρυπτόμενη.

 

Novartis: Προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορείται για δωροδοκία! Πήγε να την κοπανήσει!

SHARE