Show στα καμένα – Με μπουλντόζες προσπαθεί η κυβέρνηση να ξεφύγει απο τα τεράστια λάθη στο Μάτι

Ισχυρό πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα έχει δεχτεί η κυβέρνηση μετά την μεγάλη τραγωδία στο Μάτι και η ανεπάρκεια χειρισμών- σε όλα τα επίπεδα- κάνει τους επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου να επιζητούν αγωνιωδώς τρόπους φυγής προς τα μπρος.

Σειρά συσκέψεων γίνεται σε καθημερινή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποδεικνύει ότι στην κυβέρνηση είναι πιο πιεσμένοι από ποτέ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, διεμήνυσε πως ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή να κατεδαφιστούν όλες οι αυθαίρετες κατοικίες που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στον αιγιαλό.

Η νέα διαδικασία θα πάρει, μάλιστα, τα χαρακτηριστικά fast track και αναμένεται να ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα καθώς ετοιμάζεται η πρώτη λίστα που αφορά 100 περιπτώσεις αυθαιρέτων.  

Όπως ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία θα «τρέχει» παράλληλα, με τη συνήθη διαδικασία κατεδαφίσεων καθώς δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παίρνει αποφάσεις κατεδαφίσεων, στη βάση των εισηγήσεων των επιθεωρητών του υπουργείου.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει συγκάλυψη ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές, αλλά, είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχουν καταγραφεί 2.500 αυθαίρετα και 650 κτίσματα στον αιγιαλό, τα οποία θα κατεδαφιστούν το συντομότερο. Όπως είπε, αύριο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, θα παρουσιάσει σχέδιο μέτρων για την αυθαίρετη δόμηση.

Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, η σχετική επιτροπή ολοκληρώνει σχέδιο πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο θα παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο κ. Σταθάκης. Υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση και 685 στον αιγιαλό, που προσδιορίζονται για κατεδάφιση στην Αττική. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για το πότε θα κατεδαφιστούν, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «οι εργασίες θα ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος στο πολεοδομικό χάος και στην αυθαίρετη δόμηση επανέλαβε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, επισημαίνοντας ότι «το έγκλημα δεκαετιών ολόκληρων – διότι περί εγκλήματος πρόκειται- δεν θα συνεχιστεί».

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προανήγγειλε τολμηρές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων και της άναρχης δόμησης.

«Γκρεμίσαμε όλα εκείνα που οικοδόμησαν ένα άθλιο πελατειακό κράτος. Ήρθε η ώρα να τροποποιήσουμε τους οικισμούς μας, για να είναι ασφαλείς. Για να έχουν επαρκείς οδεύσεις διαφυγής, καθαρισμένα ρέματα, πολεοδομικό σχεδιασμό. Για να πέσουν οι μάντρες που εμπόδισαν και εμποδίζουν παράνομα την πρόσβαση στην παραλία. Το χρωστάμε στους συμπολίτες μας που χάθηκαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίσει επιτέλους τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών, τις παθογένειες χρόνων και τη στρεβλή πολιτική γης που έχει ακολουθηθεί.

Θα γκρεμίσουν αυθαίρετα κατόπιν εορτής

 

SHARE