ΣΕΙΣΜΟΣ 6,4 ΡΙΧΤΕΡ “ΧΤΥΠΗΣΕ” ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ – ΕΥΤΥΧΩΣ ΧΩΡΙΣ ΘΥΜΑΤΑ- ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

 

upd: Δυνατός σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε το ξημέρωμα της Παρασκευής στο Ιόνιο πέλαγος με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το Ευρωμεσογειακό τον δίνει στα 6,8 Ρίχτερ!

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Έρχονται μετασεισμοί έως 6 Ρίχτερ λένε οι σεισμολόγοι

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

«Ευτυχώς ο σεισμός σημειώθηκε σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές του νησιού – Θα είχαμε μεγάλα προβλήματα αν ήταν διαφορετικά. Η ενέργεια του σεισμού κατευθύνθηκε προς την Ιταλία» σημείωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Συνεχείς μετασεισμοί, ορισμένοι αρκετά ισχυροί, συνεχίζουν να γίνονται αισθητοί στο νησί, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αττική, καθώς και στα γειτονικά κράτη της Αλβανίας, της Μάλτας και της Ιταλίας.

Η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ στην πόλη της Ζακύνθου. Η βλάβη αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν όμως αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο.

Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Προειδοποίηση για τσουνάμι στο Ιόνιο

Προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι μικρής κλίμακας, δόθηκε σε συνέχεια του σεισμού. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο αναφέρει ότι το τσουνάμι μπορεί να προκληθεί ακόμη και αρκετές ώρες μετά τον σεισμό, τονίζοντας ότι το επίπεδο της θάλασσας μεταβάλλεται έπειτα από την εκδήλωση του σεισμού.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο Δήμαρχος της Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς από το κέντρο επιχειρήσεων του νησιού:

«Συνιστούμε ηρεμία και ψυχραιμία στον κόσμο. Δεν θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία διότι θα πρέπει να περάσουν κλιμάκια ελέγχου, θα ελεγχθούν και μετά θα λειτουργήσουν.»

Μικρές υλικές ζημιές σε περιοχές της Ηλείας είχαν καταγραφεί λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.

Ζάκυνθος – Στροφάδα: Έπεσε ο πύργος από τον σεισμό

ΠΗΓΕΣ: merazante.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, zantenews.gr,ionian.gr

SHARE