Σαλβίνι – Λεπέν εις σάρκαν μίαν – Κατηγορούν την ΕΕ για ολοκληρωτισμό!

 

Οι εθνικιστές ηγέτες της ιταλικής ακροδεξιάς Ματέο Σαλβίνι και της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν επιτέθηκαν στο «μπούνκερ των Βρυξελλών» κηρύσσοντας μαζί σήμερα στη Ρώμη την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τους για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Το ραντεβού του Μαΐου θα είναι το τέλος μιας διαδρομής, μια επανάσταση της κοινής λογικής», διαβεβαίωσε ο  Σαλβίνι, ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας, αλλά και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών.

Ο Σαλβίνι οδήγησε τους τελευταίους μήνες το κόμμα του σε εξαιρετικές επιδόσεις. Ενώ οι δημοσκοπήσεις του έδιναν λιγότερο από 10% πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, κέρδισε περίπου το 17% των ψήφων και βρίσκεται τώρα πρώτο στις προθέσεις ψήφου με πάνω από 30%.

Αφού επί μήνες επαναλάμβανε έναν αντιμεταναστευτικό λόγο, ο Σαλβίνι μιλάει πλέον περισσότερο για κοινωνικά προβλήματα.

«Η πραγματική πρόκληση είναι η μάχη κατά της επισφαλούς εργασίας, της ανεργίας (…), οι άδειες κούνιες των μωρών», είπε.

«Οι εχθροί της Ευρώπης είναι αυτοί που έχουν οχυρωθεί στο μπούνκερ των Βρυξελλών (…) οι Γιούνκερ, οι Μοσκοβισί που έφεραν την επισφάλεια και τον φόβο στην Ευρώπη και αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυθρόνες τους», συνέχισε ο Σαλβίνι.

Ο ιταλός ηγέτης επιτίθεται με κάθε ευκαιρία στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για τις επικρίσεις τους εναντίον του σχεδίου του προϋπολογισμού της Ιταλίας που προβλέπει αύξηση των δαπανών και του δημοσιονομικού ελλείμματος αντίθετα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μέχρι τώρα η χώρα.

«Προσέχω τις εκτιμήσεις των Χρηματιστηρίων, των αγορών, των αναλυτών, όμως όταν ένα σχέδιο προϋπολογισμού, όπως το δικό μας, βάζει στο κέντρο το δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, στη ζωή, στη σύνταξη, αυτό προηγείται κάθε άλλης λογικής», είπε.

Σε όλα αυτά τα σημεία, υποστηρίχθηκε από την Μαρίν Λεπέν, ηγέτη του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού (RN, πρώην Εθνικό Μέτωπο).

«Η ΕΕ έχει οικοδομηθεί πάνω σε πολλές υποσχέσεις (…) αλλά σε πολύ λίγα επιτεύγματα και αποτελέσματα (…) εντελώς αξιοθρήνητα», διαβεβαίωσε. «Δεν αγωνιζόμαστε εναντίον της Ευρώπης, αλλά εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει γίνει ένα ολοκληρωτικό σύστημα», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια ιστορική στιγμή. Τον ερχόμενο Μάιο θα γραφτεί Ιστορία με κεφαλαίο Ι. Η ανάδυση μιας Ευρώπης των εθνών», συνέχισε.

Η Λεπέν ελπίζει πως, μαζί με τον σύμμαχό της Ματέο Σαλβίνι και τους άλλους ευρωπαίους εθνικιστές, θα λάβουν στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές αρκετές ψήφους ώστε να ανατρέψουν τις ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η σημερινή επισφράγηση της συμμαχίας των ακροδεξιών και η χθεσινή προειδοποίηση του κινήματος των Πέντε Αστέρων με τη δήλωση του Λουίτζι ντι Μάιο, ότι «σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη δεν θα υπάρχει», έρχονται να δείξουν ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου κυοφορούν…τερατογέννεση…

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ

Την ανησυχία του για την οικονομική και πολιτική στάση της Ιταλίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ούντο Μπούλμαν, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο.

Με ανακοίνωσή του ο Ούντο Μπούλμαν επισημαίνει ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών του ΕΚ «βλέπει» την ιταλική κυβέρνηση να ακολουθεί μια «ακροδεξιά πορεία» υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος σήμερα συνάντησε την Μαρίν Λεπέν και πρόσφατα συναντήθηκε με τον Βικτόρ Ορμπάν.

Επιπλέον, ο Ούντο Μπούλμαν εξέφρασε στον Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής, την ανησυχία της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την οικονομική πορεία της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και για τις πρόσφατες επιλογές της στην πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

“Η ευρωπαϊκή ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν οι μετριοπαθείς ανοίγουν την πόρτα σε δεξιούς εξτρεμιστές, οι μετριοπαθείς πάντοτε καταλήγουν να είναι απομονωμένοι. Χρειαζόμαστε την Ιταλία, ως βασικό ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, να ενστερνιστεί πλήρως το ευρωπαϊκό σχέδιο, να το αλλάξει προς το καλύτερο και όχι να το σπάσει», καταλήγει ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών του ΕΚ.

 

 

SHARE