ΡΟΔΟΣ: Σήμερα και αύριο το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Ν.Αιγαίου – Το πρόγραμμα

 

Θετικά αποτελέσματα προσδοκούν αυτοδιοίκηση και τοπικοί φορείς του Νοτίου Αιγαίου από το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στο νησί της Ρόδου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και πρόκειται να παραστεί σε αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς και 18 υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί.

Το Συνέδριο αυτό είναι το 13ο που πραγματοποιείται στον κύκλο των Περιφερειακών Συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021».

Σκοπός του είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική του Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μέσω της διαβούλευσης θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών σε συνάρτηση αφενός με τις προτεραιότητες της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021», αφετέρου με τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή σχεδιαστεί από την Περιφέρεια, σηματοδοτώντας τη μετάβαση της περιοχής, από την εποχή της κρίσης στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης.

Οι οχτώ συνεδρίες στις οποίες θα συμμετάσχουν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί , υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς θα φιλοξενηθούν στο Rodos Palace Hotel, και σε αυτές θα είναι συντονιστές οι αντιπεριφερειάρχες.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την κεντρική εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη στις 6:45 μ.μ, στην οποία μετά τους χαιρετισμούς των δημάρχων Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού και Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκου, θα ακολουθήσει ομιλία του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου. Η κεντρική εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 7.30 το απόγευμα της Τρίτης. Σημειώνεται ότι το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας που θα έχει τον τίτλο «Νότιο Αιγαίο ένα αναπτυξιακό οικοσύστημα» και θα φιλοξενήσει είκοσι υπουργούς μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι οι πολίτες και μάλιστα να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες του.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΑΜΠΕ

«Είμαι σίγουρος ότι σε κάποια θέματα θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και απαντήσεις» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος αναφέρεται στους τομείς που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα που σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην πρόκληση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να έχουν λόγο για το παρόν και το μέλλον του τόπου, τονίζει ο κ. Χατζημάρκος ο οποίος καλεί τους φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου.

Ειδική αναφορά κάνει επίσης στην ανάγκη να υπάρξουν ειδικές πολιτικές για τα νησιά και εκφράζει την προσδοκία ότι το αναπτυξιακό συνέδριο θα αποτελέσει την απαρχή «για να ανοίξουμε επιτέλους τις πολιτικές εκείνες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε όλες τις χαμένες και τις κρυμμένες ευκαιρίες που έχει το Νότιο Αιγαίο»

Ακολουθεί η συνέντευξη στου περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου στον Λουκά Μαστή για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

– Μπορεί το Αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να δρομολογήσει λύσεις στα προβλήματα των νησιών μας;

Ο βαθμός αποτελεσματικότητας, είναι σε συνάρτηση με τον βαθμό της πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας να δρομολογηθούν οι αναγκαίες λύσεις. Αυτό περιμένουμε κι εμείς στο Νότιο Αιγαίο, την μεγαλύτερη νησιωτική Περιφέρεια της χώρας μας και της Ευρώπης, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών θεμάτων, του γεωπολιτικού συμπεριλαμβανομένου. Η ιδιαιτερότητα και η πολυπλοκότητα του νησιωτικού χώρου είναι άλλωστε εκείνη που υπαγορεύει τη διεξαγωγή δύο αναπτυξιακών συνεδρίων στο Νότιο Αιγαίο, ένα στη Ρόδο και ένα στη Σύρο, όπως, ορθώς, έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση.

Εμείς, βλέπουμε το Συνέδριο σαν ένα διήμερο ευκαιρίας και έτσι προσερχόμαστε σε αυτό. Με απόλυτο ρεαλισμό, με ξεκάθαρες θέσεις, απόψεις και προτάσεις σε όλα τα θέματα και στα οκτώ θεματικά πάνελ που έχουν οργανωθεί, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προαγωγή των θεμάτων μας. Πιστεύω ότι μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση, ένας τόσο μεγάλος αριθμός υπουργών παρόντων για ένα διήμερο, μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να αφήσει στον τόπο μας. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως αυτή η διαδικασία μπορεί να φέρει μηδενικό ή αδιάφορο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος ότι σε κάποια θέματα θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις και απαντήσεις.

– Σε ποιοuς τομείς θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος και προτεραιότητα;

Σε μια νησιωτική Περιφέρεια, όλα τα θέματα είναι μείζονος σημασίας. Υγεία, παιδεία, μεταφορές, περιβάλλον, κοινωνική συνοχή.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο μεγάλα κεφάλαια που περιλαμβάνονται στις θεματικές του Συνεδρίου.

Το πρώτο είναι ο τουρισμός. Η προστασία μιας νησιωτικής Περιφέρειας όπως είναι το Νότιο Αιγαίο, δεν είναι μόνο συνταγματική υποχρέωση, είναι ο τρόπος να ισχυροποιούμαστε εθνικά και να αναπτυσσόμαστε οικονομικά. Σε αυτήν την επιλογή, η καλλιέργεια και η μεθοδική ενασχόληση με τον τουρισμό αλλά και τον πρωτογενή τομέα ήταν και είναι η απάντηση στην πρόκληση για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Ως εθνικός πρωταθλητής στον τουρισμό, η Περιφέρειά μας στηρίζει την κοινωνία των νησιών της, αλλά και το ΑΕΠ όλης της χώρας στον μοναδικό κλάδο της οικονομίας της που στέκεται όρθιος μέσα στην παρατεταμένη κρίση που βιώνουμε. Αν λοιπόν συμφωνούμε ότι η συμβολή του τουρισμού στην επίτευξη της πολυπόθητης κοινωνικής ευημερίας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική για την Περιφέρειά μας, αλλά και για την ίδια την ελληνική οικονομία, οφείλουμε να περάσουμε στον σχεδιασμό και την λήψη των μέτρων αυτών που θα του επιτρέψουν να κατακτήσει κορυφές ακόμη υψηλότερες, κορυφές εφικτές και προσιτές αφού η δυναμική και η προοπτική των νησιών μας αξιοποιείται σε ποσοστό χαμηλό. Μέτρα που έχουν κάνουν με την διοικητική και οικονομική θωράκιση των νησιών και ενίσχυση των υποδομών τους.

Το δεύτερο θέμα είναι η Δημόσια Περιουσία, ζήτημα που δεν υφίσταται στις άλλες Περιφέρειες της χώρας, αλλά για μας αποτελεί θέμα ιστορικών διαστάσεων, όχι μόνο τεράστιας οικονομικής σημασίας, αλλά και δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου προέρχεται από τα Δωδεκάνησα -περίπου 60.000 ακίνητα- και ειδικότερα από τα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος όπου υπήρχε Κτηματολόγιο. Η Ελλάδα του 1948, με την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, σεβάστηκε την περιουσία των νησιωτών. Η περιουσία αυτή είχε ένα ειδικό καθεστώς διαχείρισης που σεβόταν τις τοπικές κοινωνίες, μια στάση ιστορικά, πολιτικά, ηθικά και νομικά ορθή. Με τα χρόνια, το αδηφάγο κράτος των Αθηνών ξεκίνησε να παίρνει αυτήν την περιουσία. Σήμερα η κατάσταση αυτή βρίσκεται εκτός ελέγχου. Η μεγάλη ληστεία της περιουσίας των Δωδεκανησίων έγινε το 2011, με το κλείσιμο της ΚΕΔ και τη μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στην ΕΤΑΔ. Ουσιαστικά, η περιουσία των Δωδεκανησίων καταληστεύτηκε. Είμαστε αποφασισμένοι να θεραπεύσουμε με κάθε τρόπο την σοβαρότατη βλάβη που υπέστη ο τόπος μας, από εκείνους που εν μια νυκτί και χωρίς ίχνος αντίστασης, στέρησαν από δωδεκανησιακό λαό την περιουσία του, καταργώντας το ειδικό καθεστώς που αναγνώριζε την ιδιαιτερότητά της.

– Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν ουσιαστικό λόγο στον σχεδιασμό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας;

Σαφώς και πρέπει να έχουν λόγο. Είτε εμμέσως δια των θεσμικών εκπροσώπων και εκφραστών τους, είτε απευθείας. Το Αναπτυξιακό Συνέδριο είναι μια τέτοια ευκαιρία, που δίνει την δυνατότητα, σε κάθε πολίτη της Περιφέρειάς μας, όχι μόνο να παρακολουθήσει τις εργασίες του, αλλά και να συμμετάσχει στα πάνελ.

Μπροστά λοιπόν σε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία, καλώ όλους τους φορείς και τους πολίτες που έχουν σαφή άποψη και πρόταση για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας να είναι εκεί. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, με γνώμονα την πρόοδο του τόπου αξιοποίηση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων των νησιών μας, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, απευθείας στα κυβερνητικά στελέχη.

– Το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο όπου θα παρακολουθείται η υλοποίηση των πολιτικών που εξαγγέλλονται στα περιφερειακά συνέδρια, θα έχει αποτέλεσμα;

Η σύσταση του μηχανισμού αυτού, φανερώνει καλές προθέσεις. Από όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για μια κλειστή πλατφόρμα στην οποία έχουν πρόσβαση ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Θα πρότεινα να δοθεί πρόσβαση και στις Περιφέρειες, αφού από κοινού οργανώνουμε τα Αναπτυξιακά Συνέδρια, ώστε και κάθε Περιφέρεια να μπορεί να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του δικού της Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

– Μπορεί τελικά οι ειδικές πολιτικές για τα νησιά να γίνουν πράξη;

Μόνο σε κλειδωμένα μυαλά “κτυπά” αυτό. Η θέσπιση και εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών, δεν μπορεί να τίθεται ως ερώτηση. Δεν τίθεται υπό αίρεση ή υπό διαπραγμάτευση. Επιβάλλεται. Η νησιωτικότητα δεν είναι μόνο το χαρακτηριστικό κάποιων περιοχών. Είναι η ταυτότητα της χώρας ολόκληρης. Δεν έχει καμία σχέση με τους στατιστικούς δημοσιονομικούς δείκτες των ηπειρωτικών περιφερειών. Νησιωτικότητα σημαίνει ότι σε κάθε μικρή νησιώτικη κοινωνία πρέπει να εκπληρωθεί ο θεμελιώδης όρος της Συνθήκης της Ρώμης, που απετέλεσε και τον θεμέλιο λίθο της σύστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περικλείεται στην φράση «χώρος ίσων ευκαιριών». Αυτό που απετέλεσε το 1960, στην Συνθήκη της Ρώμης, τον υπέρτατο στόχο την Ευρωπαίων, το να δημιουργήσουν ένα χώρο ίσων ευκαιριών, σήμερα δοκιμάζεται ουσιαστικά στις δυσπρόσιτες περιοχές της Ευρώπης, που δεν είναι άλλες από τις νησιωτικές. Σήμερα, η αποτυχία είτε της Ευρώπης είτε κυρίως των εθνικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, έγκειται στο ότι χώρος ίσων ευκαιριών στην νησιωτική Ελλάδα δεν υφίσταται.

Η νησιωτική Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας και αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων της. Τώρα που το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών του Νοτίου Αιγαίου δεν υφίσταται, έπαψε να υφίσταται και το άλλοθι που έδινε, ως πολιτική στήριξης των νησιών. Τώρα είναι επιβεβλημένη η ισονομία, που σημαίνει ίσες ευκαιρίες και ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών σε αγαθά και υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η έντονη νησιωτικότητα αλλά και η μεγάλη διασπορά των νησιών καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική τη συλλογική προσπάθεια για την υπεράσπιση του κοινού καλού των νησιών μας και την προάσπιση της κοινωνικής ευημερίας όλων μας. Θέλω να πιστεύω ότι το Αναπτυξιακό Συνέδριο θα αποτελέσει την απαρχή για να ανοίξουμε επιτέλους τις πολιτικές εκείνες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε όλες τις χαμένες και τις κρυμμένες ευκαιρίες που έχει το Νότιο Αιγαίο.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:

Δευτέρα 16 Απριλίου

13:00 – 13:20 Κήρυξη έναρξης συνεδρίου:

– Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος

– Δήμαρχος Ρόδου & Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος

13:30 – 16:30 1η Παράλληλη Μεσημβρινή Συνεδρία

Ψηφιακές Υπηρεσίες, Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση

Ομιλητές:

– Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς

– Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη

– Γ.Γ. Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων. Συντονιστής:

– Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μπιζάς

13:30 – 16:30 2η Παράλληλη Μεσημβρινή Συνεδρία

Πολιτισμικά Αγαθά και Αθλητικές Υποδομές

Ομιλητές:

– Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου

– Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης

– Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής

– Γ.Γ. Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων. Συντονιστής:

– Αντιπεριφερειάρχης, Στέλιος Μπρίγγος

16:30 – 17:30 Διάλειμμα – Χρόνος για διμερείς συναντήσεις

17:30 – 20:30 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία

Ενεργειακή Πολιτική και Περιβαλλοντική Προστασία

Ομιλητές:

– Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης

– Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων. Συντονιστής:

– Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Φλεβάρης

17:30 – 20:30 2η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία

Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία

Ομιλητές:

– Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

– Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης

– Αναπληρωτής Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.

– Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος.

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων. Συντονιστής:

– Αντιπεριφερειάρχης, Θωμάς Σωτρίλλης

Τέλος Εργασιών Πρώτης Ημέρας

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

10:30 – 13:30 1η Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία

Τουρισμός: Εργασιακές Σχέσεις, Χωροταξία και Πολιτικές Αειφορίας

Ομιλητές:

– Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά

– Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νάσος Ηλιόπουλος

– Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός

– Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ειρήνη Κλαμπατσέα

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων. Συντονιστής:

– Αντιπεριφερειάρχης, Μαριέττα Παπαβασιλείου

10:30 – 13:30 2η Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία

Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις, Χρηματοδοτικά Μέσα και Δημόσια Περιουσία

Ομιλητές:

– Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης

– Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου

– Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης

– Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής.

Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων. Συντονιστής:

– Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Μαργαρίτης

14:00 – 17:30 1η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία

Αγροτική Ανάπτυξη, Αλιεία και Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Ομιλητές:

– Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου

– Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης

– Γ.Γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου

– Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων. Συντονιστής:

– Αντιπεριφερειάρχης, Φιλήμονας Ζαννετίδης

14:00 – 17:30 2η Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία

 

Υποδομές, Νησιωτικότητα, Προσβασιμότητα και Μεταφορικό Ισοδύναμο

Ομιλητές:

– Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης

– Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής

– Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός

– Γ.Γ. Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Τεμπονέρας

– Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης

– Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιανέλλης – Θεοδοσιάδης

Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων. Συντονίστρια:

– Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης

17:30 – 18:30 Διάλειμμα – Χρόνος για διμερείς συναντήσεις

Κεντρική εκδήλωση – Συμπεράσματα Συνεδρίου

18:45 Χαιρετισμοί:

Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός

Δήμαρχος Ρόδου & Πρόεδρος Π.Ε.Δ., Φώτης Χατζηδιάκος

19:00 Ομιλία Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου

19:30 Ομιλία Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

 

ΑΜΠΕ