Road Show – Νέα Υόρκη: Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον – Συμμετέχουν πάνω από 100 funds

new yorkΙδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα που καταφθάνουν από τη Νέα Υόρκη,  καθώς άρχισε  τις εργασίες του, το 2ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ, με θέμα «Greece: Seizing the opportunity» (Ελλάδα: Αρπάζοντας την ευκαιρία») που συνδιοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Μεταξύ των επικεφαλής των ελληνικών εταιρειών και των εκπροσώπων των funds είχαν προγραμματιστεί, εφέτος, περίπου 450 συναντήσεις. Συμμετέχουν πάνω από 100 funds, τα μισά σχεδόν από τα οποία συμμετέχουν για πρώτη φορά στη «γνωριμία» με τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ παρόντες είναι και 125 αναλυτές μεγάλων οίκων του εξωτερικού, από τους πιο μεγάλους και γνωστούς επενδυτικούς οίκους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ άλλων, επενδυτικοί οίκοι όπως Federal Reserve Bank of New York, Morgan Stanley, Templeton, Highfields Capital, Ziff Brothers Investments, Lazard, Columbia Wanger AM, Contrarian Capital Management, Baupost, Discerene Value Advisors, Dupont, Fintech Advisors, Blackrock, Prudential, Paulson & Co., Neon Liberty, Argonaut, Pyramis Global Advisors κ.α.

Ποιες εταιρείες δίνουν το παρόν
Οι εταιρείες που δίνουν το παρόν στη Νέα Υόρκη και στο 2o Greek Investment Forum είναι: AlphaBank, AtticaBank, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, EurobankProperties, FolliFollieGroup, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιntralot, ΚΡΙ ΚΡΙ, MarfinInvestmentGroup, ΜΕΤΚΑ, MLSMultimedia, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Παπουτσάνης, Τράπεζα Πειραιώς, Πλαστικά Θράκης, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, CretaFarm, Σωληνουργεία Κορίνθου και LamdaDevelopment.

Το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 400 σύνεδροι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων που ενδιαφέρονται για τις επενδυτικές δυνατότητες που παρουσιάζει, σήμερα, η Ελλάδα.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των προέδρων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Επιμελητηρίου, κ.κ. Σ. Λαζαρίδη και Γ. Γραμματίδη, οι οποίοι τόνισαν ότι μέλημα και των δύο φορέων είναι, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία που θεσμοθετείται ετησίως, η βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό καθώς και η σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας της.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, επισήμανε:

«Σήμερα η ελπίδα για το αύριο της Ελλάδας έχει μετατραπεί σε βεβαιότητα, σε αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα αλλάζει και είναι το κατάλληλο μέρος για επενδύσεις. Δεν θα πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Η Ελλάδα απέδειξε ότι οι αρνητές και οι οπαδοί της καταστροφολογίας, είχαν άδικο.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα, με τον δικό της τρόπο απέφυγε το Grexit και ανένηψε, Grecovered! Αποκτά και πάλι τη θέση της στον οικονομικό χάρτη.

Όπως γνωρίζετε, οι Fitch αναβάθμισαν την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, το χρηματοοικονομικό σύστημα έχει σταθεροποιηθεί και σημαντική πρόοδος επετεύχθη στη πολιτική σχετικά με την αγορά εργασίας».

Ολοκλήρωσε, υπογραμμίζοντας, ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων με σταθερό πλαίσιο και μια κυβέρνηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών,
 κ. Σωκράτης Λαζαρίδης σημείωσε:

«Η Ελλάδα αλλάζει γρήγορα, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αυτό αποτυπώνεται στην άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η χώρα μας αναδεικνύεται σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τα αμερικανικά κεφάλαια που παραμένουν οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στην ελληνική κεφαλαιαγορά και η παρουσία τόσων συνέδρων αλλά και funds που πραγματοποιούν κατ’ιδίαν συναντήσεις με τις εταιρίες μας κατά τη διάρκεια του Roadshow είναι η καλύτερη απόδειξη του ενδιαφέροντός τους».

Κορυφαίοι οικονομολόγοι όπως ο Danielle Antonucci της Morgan Stanley, ο κ. Μιχάλης Μασσουράκης της Alpha Bank και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης της Eurobank ανέλυσαν την μακροοικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία επιστροφής της στις αγορές, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Γιώργος Ζαννιάς ασχολήθηκε με το μέλλον τού ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο διευθύνων σύμβουλος τού Invest in Greece, κ. Στέφανος Ησαΐαςανέπτυξε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα για τη δημιουργία φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος περιέγραψε τις εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά και τα νέα προϊόντα που προσφέρονται για τη δημιουργία εισηγμένων funds στην Ελλάδα που θα στηρίξουν την ανάπτυξη στη Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος τού ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ανδρέας Ταπραντζής έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών εταιριών Procter & Gamble, Hewlett Packard και Caribbean Cruises ανέπτυξαν τους λόγους που υπαγόρευσαν τις αποφάσεις τους να επενδύσουν στην Ελλάδα παρά την οικονομική της κρίση.

SHARE