Rehn: “Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην οικογένεια του ευρώ”

“Θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειες και του ευρώ”, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Olli Rehn μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ κάλεσε ” όλες τις υπεύθυνες δυνάμεις στην Ελλάδα να εκμεταλλευτούν αυτές τις πολύτιμες εβδομάδες για να παρουσιάσουν τα γεγονότα ώστε ο ελληνικός λαός να μπορέσει να κάνει τη συνειδητή και υπεύθυνη επιλογή”.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ευρωπαίος Επίτροπος απηύθυνε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό επισημαίνοντας τα εξής: “Θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειες και του ευρώ. Έχοντας ζήσει πέρα από τις δυνατότητες της για πολύ καιρό, το ταξίδι που αναλαμβάνει η Ελλάδα είναι δύσκολο και απαιτητικό, αλλά είναι ένα ταξίδι που κάνουμε μαζί, σε ένα σύμφωνο αλληλεγγύης.

Η Ευρωζώνη έμεινε στο πλευρό της Ελλάδας σε όλες τις δυσκολίες. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όχι μόνο μέσα από τα πρωτοφανή επίπεδα της χρηματοδοτικής ενίσχυσης που περιλαμβάνονται στα δύο πακέτα και την απομείωση του χρέους που μαζί ισοδυναμούν με 33.600 ευρώ ανά Έλληνα πολίτη. Αλλά επίσης μέσα από τα πολλά προγράμματα βοήθειας και υποστήριξης των οποίων η αποτελεσματική εφαρμογή εξαρτάται από την αποφασιστικότητα των Ελλήνων ηγετών και του ελληνικού λαού.

Μιλάω για τα προγράμματα που θα οδηγήσουν σε ενεργοποίηση των διαθρωτικών ταμείων εκεί οπού χρειάζεται. Για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για υποστήριξη των νέων ανθρώπων χωρίς εργασία. Για τεχνική βοήθεια στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την κατάργηση των εμποδίων για τις επιχειρήσεις.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο ταξίδι των μεταρρυθμίσεων. Παραμένουμε στο πλευρό της Ελλάδας.

Τούτο λεχθέντος… η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει αποφασισμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει πιο εύκολος δρόμος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εναλλακτική θα ήταν πολύ χειρότερη. Καλώ με την ευκαιρία αυτή όλες τις υπεύθυνες δυνάμεις στην Ελλάδα να εκμεταλλευτούν αυτές τις πολύτιμες εβδομάδες για να παρουσιάσουν τα γεγονότα ώστε ο ελληνικός λαός να μπορέσει να κάνει τη συνειδητή και υπεύθυνη επιλογή”.

“Oδικός χάρτης” για τα ευρωομόλογα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τάχθηκε εξάλλου υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων μια ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και παρά την επίμονη αντίσταση του Βερολίνου στην πρόταση αυτή.

Ειδικότερα, στην ομιλία του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε λόγο για έναν “οδικό χάρτη” που θα σκιαγραφεί τις προϋποθέσεις για την έκδοση κοινών ευρωπαικών ομολόγων, απευθύνωντας πρόσκληση σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικεντρωθούν σε μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένου της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων.

Παραπέμποντας στην έκθεση του προηγούμενου Νοεμβρίου της Κομισιόν για τα ευρωομόλογα ο Rehn υπογράμμισε πως η μελέτη αυτή «θα πρέπει να επικαιροποιηθεί άμεσα, περιλαμβάνοντας ιδανικά έναν μεσο – μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα σκιαγραφεί την αναγκαία βαθύτερη δημοσιονομική και οικονομική ολοκλήρωση», που απαιτείται για να καταστεί εφικτή η έκδοση ευρωομολόγων.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων στη Σύνοδο της Τετάρτης την ιδέα των ευρωομολόγων, έχοντας την στήριξη πολλών Ευρωπαίων ηγετών. Η Γερμανία, ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί άκαμπτη στάση λέγοντας πως στην παρούσα φάση δεν πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις (αυστηρότεροι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης) για να προωθηθεί μια τέτοια πρόταση.

Παράλληλα, ο Rehn ανέφερε πως η Κομισιόν θα ανακοινώσει στις 30 Μαΐου «διαφοροποιημένους και πιο φιλικούς προς την ανάπτυξη» τρόπους εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη, καθώς όπως είπε θα εφαρμόζονται «λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιονομικό τοπίο και τις μακροοικονομικές συνθήκες κάθε χώρας – μέλους».

Η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς στόχους για κάθε χώρα χωριστά στις 30 Μαΐου.

Κομισιόν: Τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση στην παρούσα φάση

Την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι τα ευρωομόλογα θα συμβάλουν στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της ευρωζώνης, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η έκδοση ευρωομολόγων δεν αποτελεί λύση για την παρούσα φάση, αλλά για αργότερα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ολ. Μπαγί υπενθύμισε, ότι τον Νοέμβριο του 2011 η Επιτροπή πρότεινε τρία είδη ευρωομολόγων, το ένα εκ των οποίων αφορούσε τα λεγόμενα ομόλογα έργων. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έκδοση ομολόγων έργων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.

Εξάλλου, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, υπενθύμισε ότι η πρόταση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ομόλογα έργων, τον Φεβρουάριο του 2011, δίνει προτεραιότητα σε διακρατικά έργα μεταφορών, ενέργειας και ευρυζωνικών δικτύων, τα οποία θα προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις.

Ωστόσο, ο Αμ. Αλταφάζ τόνισε ότι τα ομόλογα έργων δεν αρκούν για να τονωθεί η ανάπτυξη στην ΕΕ, αλλά χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ορισμένων κρατών μελών.

SHARE