Σφάζονται ή τα βρήκαν Τσίπρας – Ιερώνυμος; – Ιερείς για μισθό κυβέρνηση για 10.000 διορισμούς

Θολό το τοπίο για το τι θα γίνει τελικά με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τους μισθούς των ιερέων, για τις …κενές 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και για την εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, μετά τα χθεσινά “επεισόδια” που ακολούθησαν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου των 82 Μητροπολιτών.

Κατ’ αρχήν, η συζήτηση στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και σημαδεύτηκε από λεκτικά επεισόδια και διαξιφισμούς. Στο «στόχαστρο» των κληρικών βρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που  έγινε αποδέκτης της έντονης ανησυχίας των κληρικών για το ζήτημα της μισθοδοσίας. Η Σύνοδος, αποφάσισε να μείνουν ως έχουν οι μισθοί των ιερέων.

Ιερά Σύνοδος: Στο Δημόσιο ως έχουν τα μισθολόγια ιερέων

 


Ακολούθησε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, που άναψε νέες «φωτιές»: «Το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. «Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται παράλληλα  ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας κατέληξε ομοφώνως και στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας και Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Αντεπίθεση Μαξίμου: Ευθύνη της πολιτείας το καθεστώς μισθοδοσίας κληρικών

Λίγη ώρα αργότερα,  ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος, που σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού.

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος, και συμπλήρωσε: «Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Το σχόλιο αυτό του Αρχιεπισκόπου  -μαζί με το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεραρχίας να διαχωρίσει το θέμα της μισθοδοσίας από την υπόλοιπη συζήτηση, αναδεικνύει μια διχογνωμία στους κόλπους της Εκκλησίας και πιθανώς να σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός ενιαίου «μετώπου» μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου και η απόφαση της Ιεραρχίας να τεθεί εκτός διαλόγου το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο για «προσωπικό φιάσκο» του Αλέξη Τσίπρα ενώ υπογράμμιζαν ότι δεν υπάρχει χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας «ούτε και 10.000 προσλήψεις».

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να επενδύει στις θεσμικές κρίσεις και ισχυρίστηκε ότι η σημερινή ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας δείχνει πως η «δήθεν ιστορική συμφωνία είναι στον αέρα».

Γεννηματά: Η συμφωνία Τσίπρα -Ιερώνυμου στον αέρα

Ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Πάνος Καμμένος, δεδομένης της σχέσης του κόμματος με την Εκκλησία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, πάντοτε βέβαια κρατώντας τη δυναμική και τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτό επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να λυθεί μία εκκρεμότητα δεκαετιών, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας- Κράτος.

 «Η δήλωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας» είπε κ. Σβίγκου, επισημαίνοντας: «Ο καθένας που τη διαβάζει καταλαβαίνει ποια είναι τα επόμενα βήματα για την κυβέρνηση και θεωρώ θετική την πρώτη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου σ’ αυτή την ανακοίνωση. Μιλούμε πάντα για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία που βέβαια έχει και αμοιβαίους συμβιβασμούς».