“Μακεδονική σαλάτα” από Ντιμιτρόφ με τις ευλογίες του Βερολίνου – “Ταυτότητα, Μακεδόνες”

 

Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη Μακεδονία ως χώρα και στη Μακεδονία ως περιοχή ενώ η λέξη “Μακεδόνας” και “Μακεδονία” σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τους δύο λαούς, είπε σε δηλώσεις του ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, μιλώντας στη γερμανική DW, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μας.

“Επαναβεβαιώνεται η ταυτότητά μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί η ταυτότητα δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο», επισήμανε.

Ο Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για «μία μάχη ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον» και τόνισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον τους» και ότι κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει.

Όσον αφορά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τη Ελλάδα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ τόνισε πως «είναι καθήκον μας ως κυβέρνηση να δώσουμε στους πολίτες την επιλογή να αποφασίσουν για το μέλλον τους, γιατί το μέλλον αφορά τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κοινοβούλιο αλλά ούτε και ο πρόεδρος μπορούν να τους στερήσουν αυτή την επιλογή».

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως μια «μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν, το παρελθόν είναι σημαντικό ωστόσο, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Νομίζω ότι σε ιστορικές στιγμές έχουμε ιστορική ευθύνη να μην σκεφτούμε την καριέρα μας ως πολιτικοί και το πολιτικό μας μέλλον αλλά το που θέλουμε να βρίσκονται οι χώρες μας σε δέκα χρόνια από σήμερα».

Κλείνοντας της δηλώσεις του τόνισε πως «τεστ ωριμότητας για τις δύο χώρες, αλλά και την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ» εκτιμώντας ότι «αν όλοι κάνουν το σωστό και δεν εγκαταλείψουν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γραφτεί ιστορία».

Νωρίτερα είχε διεξαχθεί σε καλό κλίμα η συνάντηση του Νικολά Ντιμιτρόφ με τον Χάικο Μαας, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική και ευχήθηκε οι πολίτες των Σκοπίων να την αποδεχθούν μέσω του δημοψηφίσματος. «Η διευθέτηση του ονοματολογικού αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αλλά και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η προοπτική είναι όμως και προς το συμφέρον της ΕΕ, τόνισε ο κ. Μαας.

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ από την πλευρά του αναφέρθηκε στην προοπτική που θα ανοίξει η υλοποίηση της συμφωνίας αναφορικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Φτάσαμε στον προθάλαμο και πλέον ο κόσμος θέλει να δει την πόρτα να ανοίγει διάπλατα», τόνισε χαρακτηριστικά, «προκειμένου να πειστεί»», πρόσθεσε.