Αλύπητα “χτυπήματα” υποβάθμισης στην Τούρκικη οικονομία από S&P και Moody’s

upd: Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s υποβάθμισαν το αξιόχρεο της Τουρκίας, επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ύφεση στην οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος.

Η Standard & Poor’s, υποβαθμίζει παράλληλα σε B+ από BB- τις τράπεζες  Türkiye
Is Bankasi, Türkiye Garanti Bankasi, Garanti Finansal Kiralama, Yapi ve Kredi Bankasi, και Türkiye Vakiflar Bankasi.
Επίσης, υποβαθμίζει σε B, από B+, την Albaraka Turk Katilim Bankasi.

Ο οίκος Standard & Poor’s έριξε την Τουρία κατά μία βαθμίδα, στο B+ από το BB-, διατηρώντας “σταθερή” την προοπτική της. Η υποβάθμιση αυτή, σημειώνει στην ανάλυσή του, αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επικείμενη ύφεση τον επόμενο χρόνο αλλά και την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η αποδυνάμωση της λίρας ασκεί πιέσεις στον χρεωμένο τομέα των επιχειρήσεων και έχει σημαντικά αυξήσει τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες, προσθέτει ο οίκος.

Ο Moody’s, από την πλευρά του, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Ba3, από Ba2 και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πλέον την προοπτική της “αρνητική”. Ο οίκος επισημαίνει επίσης τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αλλά και την έλλειψη ενός σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Η αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στις προβλέψεις και τους στόχους της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και η απροθυμία της να ακολουθήσει μια κατάλληλη πολιτική προκειμένου να πετύχει αυτούς τους στόχους, υπονομεύει την αξιοπιστία της. Παρά το γεγονός πως έδωσε μια ανάσα στις εγχώριες τράπεζες με την μείωση των ελάχιστων υποχρεωτικών διαθεσίμων, σύμφωνα με την Moody’s αυτό είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε τις πιέσεις που υφίσταται ο τραπεζικός κλάδος ούτε τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

 

Τούρκικη λίρα: Ξανά στις 6 λίρες το δολάριο

SHARE