Ψυχρολουσία -Δεν μας έδωσε το 1 δισ. ο ESM – Χρέος: Δεν τα βρίσκουν Ε.Ε – ΔΝΤ – Αισιοδοξία στην κυβέρνηση

Δεν δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. που εκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Η προθεσμία για την καταβολή της δόσης λήγει στις 15 Ιουνίου και μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που δεν έχει γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τώρα, αλλιώς τα χρήματα επιστρέφουν στον χρηματοδοτικό φάκελο του προγράμματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM από την μία «σημειώθηκε πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», που ήταν μια από τις δύο προϋποθέσεις, «ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι ορισμένες πληρωμές για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων πληρωμών εκτελούνται πλήρως».

Για αυτό και το «Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος» και είναι έτοιμο να ξανασυγκλιθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα, όταν  θα έχει γίνει και η απαιτούμενη πρόοδος.

Πάντως, κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε ότι «η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου» και πως «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν».

Σημειώνεται πως η προθεσμία για την καταβολή της δόσης λήγει στις 15 Ιουνίου και μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πρόοδο στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάτι που δεν έχει γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τώρα, αλλιώς τα χρήματα επιστρέφουν στον χρηματοδοτικό φάκελο του προγράμματος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM από τη μία «σημειώθηκε πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς», που ήταν μια από τις δύο προϋποθέσεις, «ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι ορισμένες πληρωμές για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων πληρωμών εκτελούνται πλήρως».

Για αυτό και το «Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε σήμερα στο Παρίσι να αναβάλει την απόφασή του επί του θέματος» και είναι έτοιμο να ξανασυγκλιθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα, όταν  θα έχει γίνει και η απαιτούμενη πρόοδος.

Χθες, η συνάντηση του Washington Group αλλά και το Euroworking group που εξελίχθηκαν στο Παρίσι έληξαν για άλλη μια φορά χωρίς λευκό καπνό για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται» έλεγε ευρωπαίος αξιωματούχος  επαναλαμβάνοντας ότι για τους Ευρωπαίους είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου και όχι νωρίτερα. Αυτή η ημερομηνία είναι όμως εκτός οποιουδήποτε χρονικού πλαισίου που έχει θέσει το ΔΝΤ, το οποίο επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία ότι για να μπορέσει να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα με χρηματοδότηση, πρέπει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να έχουν συμφωνηθεί μέχρι τέλος Μαϊου ή αρχές Ιουνίου.

Το πιο πιθανό σενάριο για το οποίο προσανατολίζονται αυτή τη στιγμή αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι το Ταμείο να μην συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους να γίνεται αργότερα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του ΔΝΤ.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες η τελική απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί στο Eurogroup του Ιουνίου και γι’ αυτόν τον λόγο οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών επεξεργάστηκαν χθες το προσχέδιο της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις εκδοχές προτάσεων που υπάρχουν, αλλά και τους περιορισμούς που έχει θέσει το Eurogroup στις αποφάσεις του το 2016 και το 2017. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημείωναν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε μία «αξιόπιστη και λειτουργική λύση» για την Ελλάδα, κάτι που θεωρείται απολύτως εφικτό να επιτευχθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.

SHARE