Προβόπουλος: Πως “χάθηκαν” 30 δισ. από τις τραπεζικές μετοχές μετά το 2014 – Πρόσκαιρο το 4% στα ομόλογα

 

Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν πρόεδρος του ομίλου Ελλάκτωρ, Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ,  κρούει  κώδωνα κινδύνου για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εάν η οικονομία  δεν προχωρήσει με σταθερά και γρήγορα βήματα.

Φτάσαμε σήμερα, έπειτα από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών να είναι μικρότερη των 5 δισ. ευρώ, επτά περίπου φορές μικρότερη δηλαδή από εκείνη του Μαΐου του 2014.

Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία προέκυψε από το τρίτο πρόγραμμα ως αποτέλεσμα των ανατροπών που σημειώθηκαν στην πορεία ανάκαμψης που είχε δρομολογηθεί το 2014, εξανέμισε πρακτικά τα οφέλη των δύο προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί ότι «αν δεν διδαχτούμε από τα λάθη μας και δεν τα διορθώσουμε σύντομα, οι κίνδυνοι παραμονεύουν». Όπως πρόσθεσε, «ο κίνδυνος αυτήν τη φορά δεν θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο. Διότι το θεωρώ πολιτικά εξαιρετικά δύσκολο, ουσιαστικά ανέφικτο, να περάσουν από κοινοβούλια χωρών αποφάσεις για νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στις τράπεζες, σημείωσε ότι «είναι πολύ πιθανό, ιδιαίτερα αν η οικονομία δεν προχωρήσει με γρήγορα και σταθερά βήματα προς τα εμπρός, η επιχειρούμενη μείωση των κόκκινων δανείων να ροκανίσει τα κεφάλαιά τους και να χρειαστεί έτσι η αναπλήρωσή τους».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «αυτό προφανώς φόβισε τους επενδυτές, σε μια στιγμή που το κόστος χρηματοδότησης στην Ιταλία αυξήθηκαν απότομα, για τους γνωστούς λόγους, σπέρνοντας ανησυχίες ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών θα είναι μια δύσκολη και αβέβαιη άσκηση».

Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ανησυχίες αυτές, αν και έχουν λογική βάση, είναι υπερβολικές. «Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν άλλωστε χρονικά περιθώρια να καλύψουν πιθανές κεφαλαιακές τους ανάγκες. Στον βαθμό μάλιστα που σημειώνουν πρόοδο στην απαλλαγή τους από κόκκινα δάνεια, θα γίνονται επενδυτικά ολοένα και πιο ελκυστικές», πρόσθεσε..

Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι «στον διαρθρωτικό τομέα, οι παρεμβάσεις που κατά καιρούς επιχειρήθηκαν, αδύναμες και πλημμελείς ως επί το πλείστον, δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημόσια διοίκηση, ένας χρόνιος ασθενής. Η δημόσια διοίκηση είναι νομίζω σήμερα σε χειρότερο, αντί για καλύτερο, σημείο».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι στις μελέτες μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της χώρας, από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων ορίζεται σε επίπεδα άνω του 5%.

Όπως εξήγησε, «τα ισχύοντα σήμερα επιτόκια της τάξης του 4%, μόνο ως πρόσκαιρα μπορούν να θεωρηθούν και οφείλονται στη νομισματική πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, που αρχίζει και αυτή να αλλάζει .

Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι αγορές θα μας επιβάλλουν, εν τοις πράγμασι, ένα άτυπο μνημόνιο διαρκείας, προκειμένου να έχουμε ομαλή πρόσβαση σε αυτές για την αναχρηματοδότηση του τεράστιου χρέους».

Ερωτηθείς αν ο κίνδυνος για τους καταθέτες στο μέλλον εξακολουθεί να υπάρχει ο κ. Προβόπουλος σημείωσε: η χώρα βρίσκεται τώρα σε καλύτερη μοίρα, σε πορεία ήπιας ανάκαμψης, ενώ οι τράπεζες, παρά τις δυσκολίες, επουλώνουν σταδιακά τις πληγές τους. Για να φύγουν όμως, μια για πάντα, οι όποιες φοβίες των καταθετών προϋπόθεση είναι η χώρα να εισέλθει σε πορεία σταθερής ταχύρρυθμης, υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης, σε ένα περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας, που θα οδηγεί σε διαρκή άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι σκληρά για να φέρουμε τις συνθήκες αυτές, δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από το δάσος”.

Τέλος, μιλώντας για τα νέα του καθήκοντα στον όμιλο Ελλάκτωρ, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε: “Το έργο στον όμιλο εταιρειών Ελλάκτωρ συνίσταται: πρώτον, στην εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου σχήματος εταιρικής διακυβέρνησης, που να εγγυάται τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα του οργανισμού. Δεύτερον, η αποστολή αφορά τη διοικητική κι οργανωτική ανασύνταξη του ομίλου, με στόχο την εκλογίκευση των επιμέρους δραστηριοτήτων, τον έλεγχο των διοικητικών εξόδων και την άντληση φορολογικών και χρηματοοικονομικών ωφελειών από τις προκύπτουσες συνέργειες. Έργο αντικειμενικά δύσκολο στην παρούσα συγκυρία, αλλά απολύτως εφικτό. Για αυτό και είμαι αισιόδοξος”.

SHARE