Πρώτη “δειλή” έξοδος στις αγορές – 5ετές ομόλογο 2,5 δισ. στις επόμενες εβδομάδες

Η Αθήνα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων με πενταετή κοινοπρακτική έκδοση μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία των Πρεσπών, ανέφεραν δυο πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα αναμενόταν πέρυσι να προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς τίτλου αλλά αναγκάστηκε να αναβάλλει το σχεδιασμό λόγω της μεταβλητότητας στις αγορές που προέκυψε από την σύγκρουση της Ιταλίας με την ΕΕ. Ομως οι δυο πηγές, μια από τον ΟΔΔΗΧ και μια από βασικό διαπραγματευτή, ανέφεραν ότι η Αθήνα σχεδιάζει έκδοση μικρότερης ωρίμανσης. 

Εάν προχωρήσει η έκδοση, θα είναι το πρώτο ομόλογο από την Αθήνα, από τον περασμένο Φεβρουάριο.

“Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε με πενταετή έκδοση αλλά θέλουμε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών”, ανέφερε η πηγή από τον ΟΔΔΗΧ.

Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ και είτε θα αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά που λήγει Απρίλιο 2019 είτε θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια μαζί με τα κέρδη 600 εκατ. από τα ομόλογα ANFA (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες), σύνολο 3,1 δισ. για να αποπληρωθεί μέρος των ακριβών δανείων του ΔΝΤ που ανέρχονται συνολικά σε 9,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων ακολουθούν ήπια πτωτική τροχιά. Από το κλείσιμο στις 11 Ιανουαρίου, το 5ετές ομόλογο έχει ξεκινήσει μία πορεία αδιάκοπης βελτίωσης, με αποτέλεσμα μέσα στις πέντε συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας και παρά την “καυτή” πολιτική επικαιρότητα που “κανονικά” θα ενέτεινε τη μεταβλητότητα και τη νευρικότητα στην αγορά ελληνικού χρέους, η απόδοσή του σημειώσει πτώση της τάξης του 7,5%, κινούμενη πλέον μία ανάσα από το 3% και στο 3,066% σήμερα, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

SHARE