Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων η Ζωή Κωνσταντοπούλου – “Δεν θα είναι πλυντήριο σκανδάλων η Βουλή”

konstantopoulou21381478107

Με 235 ψήφους εξελέγη πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί, με την ορκωμοσία των Γιάνη Βαρουφάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ορκωμοσία των βουλευτών χθες, Πέμπτη, οι κ. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος βρίσκονταν στο Βερολίνο.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος είναι κλινήρης λόγω τροφικής δηλητηρίασης, και ο Ν.Μιχαλολιάκος.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων.

Για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων προτείνονται οι Αλέξης Μητρόπουλος (α’ αντιπρόεδρος), Γιάννης Μπαλάφας (β’ αντιπρόεδρος) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ’ αντιπρόεδρος). Από τη ΝΔ υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Κοσμήτορες της Βουλής προτείνονται οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας. Για γραμματείς οι Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Τσίρκας.

Επίσης, γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε ο Χρήστος Μαντάς και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη.

Διευθυντής της ΚΟ ο Κώστας Αθανασίου, συντονιστής της ΕΕΚΕ ο Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ξεκινήσει τελικά το απόγευμα της Κυριακής (ώρα 18:00).

Την πρώτη ημέρα αναγιγνώσκονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στη συνέχεια διεξάγεται συζήτηση επ’ αυτών και τα μεσάνυχτα της Τρίτης 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Αμέσως μετά την εκλογή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε δηλώσεις:

«Η Βουλή δεν είναι μόνο ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός στη χώρα μας. Είναι η έμψυχη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας».

«Η εκλογή στη Βουλή δεν προβιβάζει τα μέλη της σε θέσεις εξουσίας. Ο καθένας από εμάς έχει υποχρέωση να δίνει περιεχόμενο στο δημοκρατικό πολίτευμα» υπογράμμισε η κα.Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας πως η σημερινή Βουλή καλείται μαζί με τον ελληνικό λαό να γράψει ιστορία.

Παράλληλα η νέα πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι «η καθολική συμμετοχή στις διαδικασίες της Βουλής πρέπει να αποτελέσει κοινή μας δέσμευση», τονίζοντας ότι «οι βουλευτές πρέπει να είναι ενεργοί και όχι απλοί χειροκροτητές των κυβερνητικών επιλογών».

«Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης πρέπει να προσέρχονται και να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών» τόνισε η κα.Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας πως πρέπει να «λειτουργήσει ουσιαστικά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος του κυβερνητικού έργου» και ότι «δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα εκφυλισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

«Δέσμευσή μου ότι θα εφαρμόσω τους κανόνες της νομοθέτησης. Τέλος στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Τέλος στις φωτογραφικά νομοθετήματα που κηλίδωσαν την κοινοβουλευτική ιστορία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα.Κωνσταντοπούλου.

Όπως τόνισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει εξαντλήσει το νομικό της οπλοστάσιο και αναφερόμενη ειδικότερα στο σκάνδαλο Siemens και τα εξοπλιστικά, η νέα πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε άστοχη και αβάσιμη την χθεσινή αναφορά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, ο οποίος ερωτώμενος για το σκάνδαλο Siemens, δήλωσε ότι κάθε χώρα πρέπει να τακτοποιεί τα του οίκου της.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έγινε για πρώτη φορά βουλευτής το 2012 και από σήμερα είναι η νεότερη πρόεδρος της Βουλής.

Η κ. Κωνσταντοπούλου πήρε το πρώτο της πτυχίο από τη Νομική Σχολή της Αθήνας. Έχει το πτυχίο maitrise στο Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή Παρισιού 10 Ναντέρ και έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Νομική Σχολή της Σορβόνης, με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη.

Την περίοδο 1998-2000 συμμετείχε στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Κρατουμένων στις γαλλικές φυλακές, παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών σε κρατουμένους στις φυλακές της Fresnes. Την ίδια περίοδο αρθρογραφούσε στο νομικό περιοδικό της Σορβόννης «Revue L’ Astree».

Το 2001 έκανε πρακτική στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Το 2001-2002 έλαβε το δεύτερο μεταπτυχιακό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές. Εκτός από τον μεταπτυχιακό τίτλο, της απονεμήθηκε ειδική διάκριση στο διεθνές δίκαιο. Παράλληλα με τις σπουδές της, έκανε πρακτική στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ και παρείχε δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, που κινδύνευε η στέγασή τους.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και το 1995 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA) ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του ΔΣΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Ως μέλος της ELSA συμμετείχε στον Συνασπισμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρακολουθώντας τις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και το Διεθνές Διπλωματικό Συνέδριο στη Ρώμη, από όπου έστειλε ως πρώτη ανταπόκριση την είδηση της ψήφισης του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, με έμφαση στη δυναμική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη. Παράλληλα συμμετείχε στον επιστημονικό διάλογο με παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια αλλά και με αρθρογραφία.

Άρθρα της για σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα έχουν δημοσιευθεί και στον ελληνικό Τύπο, ενώ αρθρογραφούσε τακτικά στο περιοδικό «Κοντέινερ». Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο του 2003, στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μήνυση για διεθνή εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.

Την περίοδο 2007-2012 ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP), της οποίας είναι μέλος, έχοντας διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας.

Στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας. Ήταν υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Νομοθετικού Έργου και παρακολούθησης του Μνημονίου.

Στην προηγούμενη Βουλή, ήταν μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Υπήρξε εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και εισηγήτρια σε πολλά νομοσχέδια αλλά και προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.