Πρέσπες- Ψαράδες: Εδώ υπογράφεται την Κυριακή η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία», θα υπογραφεί σε ελληνικό έδαφος στην περιοχή των Πρεσπών, στο χωριό Ψαράδες.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΩΡΙΟ ΨΑΡΑΔΕς ΠΡΕΣΠΕΣ

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, μαζί με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα υπογράψουν τη συμφωνία, παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Θα ακολουθήσει γεύμα στη γειτονική χώρα, στην οποία οι επίσημοι, χωρίς τους δημοσιογράφους, θα μεταβούν, κατά πληροφορίες, με πλοιάριο.

Στην τελετή έχουν προσκληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της EE, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Eυρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες. Ωστόσο, ο τελευταίος πιθανότατα δεν θα παρευρεθεί.

Το πρώτο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια θα συμβολίζει και την έναρξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αν και δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί, η συμφωνία θα υπογραφεί την Κυριακή, ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σε συγκέντρωση στις Πρέσπες στις 11 το πρωί της Κυριακής καλεί η «Επιτροπή για την ελληνικότητα της Μακεδονίας».

«Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας καλεί τους Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας να βρεθούν στις Πρέσπες το πρωί της Κυριακής 17 Ιουνίου, στις 11:00, για να διαδηλώσουν κατά της υπογραφής συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων» αναφέρεται σχετικά.

Η Επιτροπή έχει ναυλώσει λεωφορεία για τη μετάβαση όσων επιθυμούν να παρευρεθούν στις Πρέσπες.

SHARE