Πραγματική οικονομία: Ευημερούν τα επαγγέλματα της ύφεσης, νομικές και λογιστικές εργασίες

 

Υπάρχουν ορισμένες μικρές και «ασήμαντες» εξελίξεις που προαναγγέλλουν ισχυρές τάσεις. Ισως, δείχνουν αλλαγή της τάσης, πριν γίνει ολοφάνερη κυρίως σε όσους απολαμβάνουν την εξουσία. Αυτοί βρίσκονται οχυρωμένοι πίσω από την παντοδυναμία που νομίζουν ότι έχουν εξασφαλίσει για πάντα. Αισθάνονται ισχυροί, έχουν «κρυφά χαρτιά» και το κυριότερο, πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι τόσο ικανοί που το σύμπαν τους χρωστά και γι’ αυτό θα θριαμβεύσουν πάλι…

Μέσα στην οίηση που προκαλεί η διακυβέρνηση, πέρασε απαρατήρητο ένα δευτερεύον στατιστικό δελτίο, αυτό που αφορά τον κύκλο εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών, τον πλέον σημαντικό της οικονομίας. Θα μπορούσε να διαβαστεί και σαν ένδειξη για να αποφασίσουν (νέοι ή λιγότερο νέοι) ποιες δουλειές ευημερούν στη σημερινή Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη στατιστική, τα πράγματα δεν πάνε καλά στην πραγματική οικονομία. Το τελευταίο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι δουλειές αγνόησαν τον θριαμβευτικό λόγο των κυβερνητικών προβλέψεων. Με μια κουβέντα, η ανάπτυξη δεν ήρθε. Οι υπηρεσίες δεν είχαν την αναμενόμενη αύξηση τζίρου. Οι δουλειές προγραμματισμού υπολογιστών και συναφείς δραστηριότητες είχαν πτώση εργασιών 1,8%, οι τηλεπικοινωνίες παρέμειναν στάσιμες 0,3%, οι εργασίες μηχανικών, αρχιτεκτόνων μείωση 1,7%, δραστηριότητες καθαρισμού μείωση 7,2%, δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια μείωση 6,7% και μεγάλη πτώση η εκδοτική δραστηριότητα.

Υπάρχουν όμως τομείς που σημειώνουν άνοδο. Αυτό είναι καλό. Το δυσάρεστο είναι ότι ενισχύονται τομείς που δεν συνάδουν με επιτάχυνση της ανάπτυξης. Προμηνύουν περίοδο στασιμότητας ή ανεπαρκούς ανάπτυξης. Οι ταχυμεταφορές που ενισχύονται από την αύξηση πωλήσεων από Ιντερνετ, οι νομικές και λογιστικές εργασίες, οι δραστηριότητες απασχόλησης και μερικές ακόμα που δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένα. Μόνον τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την κρίση, το πολύπλοκο φορολογικό καθεστώς κι άλλες επιπτώσεις της ύφεσης, εμφανίζουν αύξηση τζίρου. Γι’ αυτό την ίδια περίοδο, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2017, αυξήθηκαν οι άνεργοι και οι υπεραισιόδοξες τότε κυβερνητικές δηλώσεις ακούγονται σήμερα σαν ανέκδοτα. Εκτιμούσαν ότι θα έχουμε ανάπτυξη 2%, αλλά τελικά η ανεργία δεν υπάκουσε στις εντολές τους. Είναι 21,2% έναντι 20,2% του προηγούμενου τριμήνου.

Προφανώς, η ανάπτυξη δεν έρχεται επειδή το προβλέπει η κυβέρνηση αλλά εφόσον υπάρχει αξιοπιστία. Η οικονομία, δηλαδή οι αγορές και οι επιχειρήσεις που φέρνουν την ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, «δουλεύουν» ανεξάρτητα από την όποια κυβέρνηση αλλά χρειάζονται τη σιγουριά που μόνον αυτή μπορεί να προσφέρει. Χρειάζονται εμπιστοσύνη, σιγουριά.

Παραδοσιακά, η αντιπολίτευση δημιουργεί κλίμα σκανδάλων προσπαθώντας να ωφεληθεί πολιτικά και συνήθως η ατμόσφαιρα αυτή βλάπτει την οικονομία. Η σημερινή κυβέρνηση προκαλεί η ίδια σκανδαλολογία, πιστεύοντας ότι θα βλάψει το «παλιό καθεστώς». Ακόμα και τα ανοίγματα προς την επιχειρηματικότητα, οι προσλήψεις ξένων συμβούλων, η προσέλκυση επενδυτών, η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, ακυρώνονται γιατί γίνονται με περίεργες μεθοδεύσεις. Τίποτα απ’ αυτά δεν θεωρείται «αρκετά αριστερό» και γίνονται με παρασκηνιακές κινήσεις. Είναι υποψήφιες για τον επόμενο κύκλο σκανδαλολογίας.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΣΕΡ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ