Πως θα κινηθεί το ευρώ – Τι λένε Nomura και Barclays

_60416369_greece.euro.coin

Άνοδος για το ευρώ εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, με την αγορά να αποτιμά ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων, ώστε να δοθεί στήριξη και μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης στα τέλη Φεβρουαρίου.

“Νομίζω ότι η αγορά αποτιμά ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα σήμερα, όπως μια συμφωνία για να επεκταθεί η στήριξη για την Ελλάδα”, ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος trading συναλλάγματος της Nomura Securities, Koichi Takamatsu.

Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου που τις τελευταίες εβδομάδες κινούνταν στην περιοχή 1,1262-1,1534 κυρίως λόγω της αβεβαιότητας για την Ελλάδα, σήμερα σημειώνει άνοδο 0,2% και ξεπερνά το 1,14.

Πολλοί επενδυτές αναμένουν αυτή τη συμφωνία στο τέλος της σημερινής ημέρας, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί εκτός ευρώ, κάτι που θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα για τη νομισματική ένωση.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Barclays υποπτεύονται ότι θα υπάρξει περισσότερη μεταβλητότητα για το ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Ένα Grexit θα ήταν αναμφιβόλως αρνητικό, καθώς θα αύξανε τα ρίσκα για αστάθεια στην Ευρωζώνη.

“Μια συμφωνία με σημαντικές παραχωρήσεις για την Ελλάδα μπορεί να αυξήσει την αντίληψη των κινδύνων στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντικός κίνδυνος υποτίμησης για το ευρώ”, αναφέρουν από τη Barclays.

Το ευρώ κινήθηκε στα 135,40 γεν, κάτω από το υψηλό των 136,70 της περασμένης Πέμπτης.

Το δολάριο υποχώρησε στα 118,60 γεν, υποχωρώντας από το υψηλό των 120,48 της περασμένης Τετάρτης.

“Πολλές χώρες έκαναν βήματα νομισματικής χαλάρωσης και γι’ αυτό η στάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας γίνεται και λιγότερο σημαντική”, αναφέρει ο Takamatsu της Nomura.

SHARE