Πομπέο σε Ευρωπαίους: Προσέξτε τον Πούτιν! Υπονομεύει τις Δημοκρατίες σας

Σήμερα στη Μπρατισλάβα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνέχισε τις επιθέσεις στον Ρώσο πρόεδρο.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να υπονομεύει Δημοκρατίες σε όλον τον κόσμο. Μην αυταπατάστε! Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό», είπε ο Πομπέο σε ομιλία του σε φοιτητές δημοσιογραφίας και προειδοποίησε τους Σλοβάκους για «την ανάγκη περιφρούρησης ενάντια σε οικονομικά και άλλα μέσα που αναπτύσσει η Κίνα για να δημιουργήσει εξαρτήσεις και να χειραγωγήσει το πολιτικό (τους) σύστημα».

Οι Σλοβάκοι,τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, θα πρέπει να γνωρίζουν για την «ρωσική επιθετικότητα» για την υπονόμευση της ελευθερίας τους, τόνισε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Πομπέο συνομίλησε με πέντε πρώην πολιτικούς κρατουμένους του κομμουνιστικού καθεστώτος μπροστά στο μνημείο Πύλη Ελευθερίας, στα σύνορα με την Αυστρία, όπου 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το 1945 έως το 1989 στις προσπάθειές τους να διασχίσουν τα σύνορα για να διαφύγουν από την πρώην Τσεχοσλοβακία.

«Όπου υπήρχαν συρματοπλέγματα και ένοπλοι φρουροί, σήμερα, άνθρωποι, προϊόντα και πληροφορίες περνούν ελεύθερα» δήλωσε ο Πομπέο. «Οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί πλάι στον λαό της Σλοβακίας ως φίλοι και συνεργάτες (…) τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε αυτό για τις επόμενες δεκαετίες», συμπλήρωσε.

Ο Σλοβάκος πρόεδρος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «σημαντικός εταίρος και σύμμαχος».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία. Η Σλοβακία, που επί το πλείστον εξοπλίζεται με ρωσικά όπλα, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσει στην αγορά 14 αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-16.

Ο Πομπέο θα συνεχίσει την περιοδεία με επίσκεψη αύριο στην Πολωνία,όπου θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη για την επιρροή του Ιράν στην Μέση Ανατολή και έπειτα θα μεταβεί στο Βέλγιο και μετά στην Ισλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

SHARE