Πολάκης: “Πέταξαν” 230 εκατ. ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ – Έδωσε κατάλογο ΜΜΕ που πήραν τις διαφημίσεις – Ζήτησε παρένβαση εισαγγελέα

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης εξεταζόμενος ως μάρτυρας από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, μίλησε για «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κάνοντας εκτενή αναφορά και στα Μέσα Ενημέρωσης που είχαν πάρει χρήματα για διαφημιστική δαπάνη από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης, αφού επισήμανε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ κρατούσε λογιστικά βιβλία μέχρι το 2011, ενώ από τότε καθώς νομοθετήθηκε ότι εξαιρείται ο Οργανισμός από το δημόσιο λογιστικό δεν κρατούνταν κανένα στοιχείο, έκανε γνωστό στα μέλη της επιτροπής ότι «από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το 2016, που αφορούσε το 2014 διαπιστώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε 750,304,452 εκατ. ευρώ (από κρατική χρηματοδότηση, δάνεια, χορηγίες, δωρεές κλπ) και πλήρωσε 522.297.387 εκατ. ευρώ». Κατόπιν τούτου διερωτήθηκε «που πήγαν τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ;» και ζήτησε την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα. Επίσης πολλές φορές, στην τοποθέτησή του, κατήγγειλε ότι «το ΚΕΕΛΠΝΟ εξελίχθηκε σε off shore του υπουργείου Υγείας».

Ακόμη ανέφερε στην επιτροπή ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ «διατηρούσε 36 λογαριασμούς σε τράπεζες κάτι που δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους οργανισμούς» και ότι «κάποια λεφτά έχουν πετάξει σε προσωπικούς λογαριασμούς».

Aπό κοινού τα μέλη τη Επιτροπής Νίκος Νικολόπουλος, Σπύρος Λάππας και Θανάσης Παπαχριστόπουλος ζήτησαν να σταλεί το πρακτικό της σημερινής συνεδρίασης στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου «ώστε να διερευνηθεί η μαύρη τρύπα» των 230 εκατ. ευρώ που κατήγγειλε ο κ. Πολάκης, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς υποστήριξε ότι για τα όσα ακούστηκαν από τον κ. Πολάκη δεν κατατέθηκαν στα μέλη της επιτροπής αποδεικτικά στοιχεία. Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης με τη σειρά του ξεκαθάρισε στο σώμα ότι τα πρακτικά θα πάνε στην Εισαγγελία αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση του κ. Πολάκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Πέραν αυτών, ο κ. Λάππας ρώτησε επίσης τον κ. Πολάκη «εάν το πάρτι στην υγεία συνέβαλε στη χρεοκοπία της χώρας;» με τον αναπληρωτή υπουργό να απαντά ότι «η χώρα δεν χρεοκόπησε έτσι. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από το χώρο της υγείας (υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, διασπάθισης μαύρου χρήματος κλπ) που αποδεικνύουν ένα τεράστιο πάρτι. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας για μίζες και διαφθορά και μηχανισμός ελέγχου των ΜΜΕ μέσα από διαφημίσεις και πληρωμένες καταχωρήσεις».

O εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς στην τοποθέτησή του, απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Πολάκη για τις προσλήψεις επί Άδωνι Γεωργιάδη υπεραμύνθηκε ότι τα άτομα αυτά απασχολήθηκαν σε 5ετές πρόγραμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και πληρώθηκαν από χορηγίες του οργανισμού.

Επίσης, ο κ. Πολάκης έκανε και εκτενή αναφορά και στα Μέσα Ενημέρωσης που είχαν πάρει χρήματα για διαφημιστική δαπάνη από το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά και στα πρόσωπα που είχαν προσληφθεί στον οργανισμό επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, προσλήψεις, οποίες και έχουν απασχολήσει την επιτροπή και για τις οποία έχει καταθέσει ο κ. Γεωργιάδης.

Σε αρκετά σημεία της κατάθεσης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, η κατάσταση ξέφυγε, με τον εισηγητή της ΝΔ κ. Γεωργαντά να ζητά να μη γίνεται αναφορά σε μη πολιτικά πρόσωπα και να μην προσβάλλεται η προσωπικότητά τους, όταν μάλιστα αυτά είναι υπό δικαστική έρευνα. «Ο ελληνικός λαός πρέπει να τα ακούει», απάντησε ο κ. Πολάκης.

ΓΙΑ ΤΗΝ …ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ ΤΗΝ ΕΞΑΔΕΛΦΗ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη γνωστή υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας στην Κρήτη για την οποία καταγγέλθηκε στη Βουλή από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ ότι υπήρξε παρέμβαση να παραπεμφθεί στις καλένδες η διοικητική έρευνα για τυχόν ιατρικό λάθος της ξαδέλφης του αναπληρωτή υπουργού. Ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι  οι ενέργειές του για το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν στοχοποιήσει τόσο τον ίδιο όσο και τους συγγενείς του. «Εκτοξεύονται απειλές και κατά των συγγενών. Έχουν βυσσοδομήσει στην κακομοίρα την ξαδέλφη μου» ανέφερε χαρακτηριστικά

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΔΩΝΙ

Ένταση και υψηλοί τόνοι επικράτησαν και για τις  αποκαλύψεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη που προηγήθηκαν,  «για την εμπλοκή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, τον οποίον κατήγγειλε για “αλλοίωση” στοιχείων του πρωτοκόλλου του ΚΕΕΛΠΝΟ». Ο κ. Πολάκης κληθείς να απαντήσει μίλησε για «διαχρονική συμμορία στο χώρο της Υγείας», ενώ για το έγγραφα που πήρε από το ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούσαν τις συμβάσεις που υπογράφηκαν δικαιολογήθηκε λέγοντας: «είμαι προϊστάμενος και ζήτησα να δω τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2014. Τα έβγαλα φωτοτυπία και τα πήρα. Δεν είναι κρυφά έγγραφα αυτά. Δεν τα πήρα παράνομα. Δεν έχω κρύψει κάτι από αυτά γιατί αυτά τα έγγραφα δεν είναι ντροπή για μένα, είναι ντροπή για όσους τα υπέγραψαν. Δεν είχα κανέναν λόγο να τα κρύψω».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι «έχουν χαθεί πολλές συμβάσεις, έχουν εξαφανιστεί ως διά μαγείας από τα αρχεία» και σημείωσε: «Δεν τα έκρυψα εγώ τα αρχεία. Εμένα με συμφέρει να υπάρχουν τα αρχεία. Άλλοι φρόντισαν να τα “κλέψουν” και να τα “κρύψουν”».

 

SHARE