Πανελλαδικές – Μηχανογραφικό: Σήμερα η τελευταία προθεσμία

 

Σήμερα, 16 Ιουλίου, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής και οριστικοποίησης του μηχανογραφικού, για τους υποψήφιους φοιτητές που έδωσαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παραθέτει επτά συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού:

1. Πριν από την ηλεκτρονική υποβολή, ο κάθε υποψήφιος μπορεί να γράψει «παραδοσιακά» σε χαρτί τις επιλογές του.

2. Οι πρώτες σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος, καλό είναι να αποτελούν εκείνες που θα ήθελε πραγματικά να εισαχθεί, άσχετα με τον αριθμό των μορίων που έχει συγκεντρώσει. Δεν πρέπει να ιεραρχούνται οι σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις του υποψηφίου. Οι προτιμήσεις για τις σχολές πρέπει να ανταποκρίνονται στα επιστημονικά ενδιαφέροντα και στα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του.

3. Η πρώτη αυτή ομάδα σχολών -που λογικά θα περιλαμβάνει μικρό αριθμό αυτών- θα πρέπει να δηλωθεί, ξεκινώντας από τις από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες και παράλληλα, από την κοντινότερη πόλη προς την πιο μακρινή. Για παράδειγμα, εάν ένας υποψήφιος θα ήθελε να περάσει είτε στην Ιατρική, είτε στη Βιολογία, δηλώνει πρώτα όλες τις Ιατρικές σχολές, ξεκινώντας από εκείνη της Αθήνας και στη συνέχεια, όλες της Βιολογίας, ξεκινώντας και πάλι από εκείνη της Αθήνας, συνεχίζοντας με τις υπόλοιπες.

4. Οι προβλέψεις για τις βάσεις, αν και πολύ σημαντικές ως πληροφορία, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό άξονα επιλογής ή/και κατάταξης των σχολών στο μηχανογραφικό. Το ότι μία σχολή στην οποία θα ήθελε να εισαχθεί ένας υποψήφιος προβλέπεται να σημειώσει άνοδο στη βάση της, με περισσότερα μόρια από εκείνα που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος, δεν αποτελεί παράγοντα αποκλεισμού της σχολής αυτής από το μηχανογραφικό.

5. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην αρίθμηση των προτιμήσεων: Θα πρέπει να είναι συνεχόμενη, ξεκινώντας από τον αριθμό 1 και δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησης.

6. Ο κάθε υποψήφιος δεν πρέπει να επηρεαστεί από τις προτιμήσεις άλλων υποψηφίων.

7. Καλό θα ήταν, ανεξαρτήτως του αριθμού των μορίων που έχει συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον για τον υποψήφιο.

Πάντως, καλό είναι η επιλογή των σχολών και ο καθορισμός του μηχανογραφικού να γίνουν χωρίς πίεση και χωρίς άγχος, χωρίς να παίρνονται τοις μετρητοίς οι κάθε είδους συμβουλές που μπορεί να δίνονται είτε από γνωστούς, είτε από τα ΜΜΕ. Οι καλύτεροι σύμβουλοι είναι οι καθηγητές και, καλό είναι σε κάθε περίπτωση απορίας, οι υποψήφιοι να στρέφονται πρώτα σε εκείνους.

Τέλος, υπενθυμίζεται και πάλι πως η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών λήγει σήμερα (16 Ιουλίου), καθώς επίσης και ότι μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο στην διεύθυνση: https://exams.it.minedu.gov.gr/

Από πλευράς υπουργείου, μάλιστα, προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Πτώση αναμένεται στις βάσεις στις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές και στην Ιατρική Αθηνών που θα πέσει πιθανώς κάτω από το κατώφλι των 19.000 μορίων, μικρή άνοδο στις Νομικές σχολές.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τα μόρια που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλαδικές.

Οι ιατρικές σχολές θα παρουσιάσουν πτώση, καθώς φέτος μόλις 917 υποψήφιοι πέτυχαν από 18.500 μόρια και πάνω στο πεδίο που αφορά τις επιστήμες Υγείας, έναντι 1.386 πέρσι. Μάλιστα, βάσει των εκτιμήσεων, απώλεια ακόμα και 350 με 400 μορίων αναμένεται να σημειωθεί στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης. Καθοδική θα είναι η πορεία σε σχεδόν όλες τις σχολές των θετικών και τεχνολογικών σπουδών.

Στον αντίποδα, οι Νομικές και οι σχολές Ψυχολογίας των κεντρικών Ιδρυμάτων φαίνεται ότι θα «κερδίσουν» κάποια δεκάδες μόρια σε σχέση με πέρσι, ενώ στα Οικονομικά η άνοδος αναμένεται να φτάσει ακόμα και 200 μόρια.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

http://s.kathimerini.gr/resources/toolip/img/2018/07/14/s14_150718_paideia_baseis--2.jpg

ΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

 

SHARE