Π.Παυλόπουλος – Κύπρος: Λέμε όχι σε κατεχόμενο κράτος με λειψή κυριαρχία

“Ως έθνος ξέρουμε πια καλά πώς τα μεγάλα και σημαντικά τα επιτύχαμε ενωμένοι, καθώς οι διχασμοί μας στοίχισαν εθνικές τραγωδίες, που τις πληρώσαμε ακόμη και με τμήματα του εθνικού μας κορμού”, τόνισε από την Κύπρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού με τη δημιουργία ενός κράτους με πλήρη κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Παυλόπουλο η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να διασφαλίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία, τουλάχιστον, τα εξής χαρακτηριστικά:

-Οργάνωση με χαρακτηριστικά ομοσπονδιακού κράτους, και μόνο, αφού κάθε μορφής συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως προς τις θεσμικές προδιαγραφές, στις οποίες πρέπει να υπακούει κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλίζει αποτελεσματικώς την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

-Μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, συνακόλουθα δε μια και ενιαία υπηκοότητα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

-Δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας.
Το αναγκαίο, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τούτο χαρακτηριστικό αποκλείει, επισήμανε ο πρόεδρος Παυλόπουλος «τόσο την παραμονή στο Κυπριακό έδαφος στρατευμάτων κατοχής όσο και εγγυήσεις τρίτων».

SHARE