ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στούς φόρους η Ελλάδα – Ρεκόρ αυξήσεων τη διετία 2015-2016 – Ποιοί πλήρωσαν τα περισσότερα

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με τις αυξήσεις στη φορολογία τη διετία 2015-2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τα διαγράμματα της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ (Tax Policy Reforms) δίνουν νέα διάσταση στις αυξήσεις των φόρων αποτυπώνοντας το γεγονός ότι μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό έμμεσοι και άμεση φόροι.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται ότι η Ελλάδα (GRC) τη διετία 2015-2016 πήρε τον τίτλο της… παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο κομμάτι της αύξησης των φόρων, με αυξήσεις που αγγίζουν το 3% του ΑΕΠ μεταξύ των 34 χωρών μελών του διεθνούς οικονομικού οργανισμού. Χαρακτηριστικά, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση σε σχέση με τις άλλες χώρες στους έμμεσους φόρους αλλά και στον φόρο εισοδήματος, ενώ μειώθηκε οριακά ο φόρος περιουσίας.

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αυξήθηκαν στη διετία αυτή κατά περίπου τρείς εκατοστιαίες μονάδες με τη δεύτερη χώρα να είναι η Ολλανδία με σχεδόν το μισό ρυθμό αύξησης. Το πώς γιατί έγινε αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο του μείγματος δημοσιονομικής εξισορρόπησης που επελέγη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δόθηκε πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα αύξηση των φορολογικών εσόδων αντί για μέτρα μείωσης των κρατικών δαπανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές σχεδόν σε όλους τους υφιστάμενους φόρους ενώ επιβλήθηκαν και πολλοί νέοι φόροι κατανάλωσης σε πεδία που δεν φορολογούνταν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην συνδρομητική τηλεόραση, στον καφέ, την σταθερή τηλεφωνίας και το ίντερνετ καθώς και στα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Κατά το ίδιο διάστημα (2015-2016), στην Ελλάδα οι φόροι αυξήθηκαν ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα με τη χώρα μας (GRC) να φαίνεται στα αριστερά, απομονωμένη από τα υπόλοιπα κράτη.

Στον ΟΟΣΑ την περίοδο αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ σε 20 χώρες ενώ στον αντίποδα μειώθηκαν σε 14 χώρες. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν Αυστρία, Νέα Ζηλανδία και Αργεντινή. Η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά ακόμα κι αν το έτος βάσης σύγκρισης είναι το 2007, καθώς στο διάστημα 2007- 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ιρλανδία (από το 30,4% στο 23%).

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλει τόσο μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία, ενώ είχε μικρότερη ανάπτυξη.

Πρωτιές διεκδικεί η Ελλάδα και στο πεδίο της φορολογίας των ακινήτων λόγω της επιβολής του ΕΝΦΙΑ. Μεταξύ 2000 και 2016, σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφονται αυξήσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Ως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, καταλαμβάνοντας, μάλιστα, την έκτη θέση πίσω από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Ειδική αναφορά γίνεται στο ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά, το οποίο έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Σημειωτέον ότι με αυτά τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα των χωρών του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας ακόμα και τη Γαλλία.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται και στα ψηφισμένα φορολογικά αντίμετρα, τα οποία προβλέπουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, ως αντιστάθμισμα της περικοπής του αφορολόγητου κατά περίπου 3.000 ευρώ από το 2020 καθώς και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 26%. Ωστόσο, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των αντίμετρων τελεί υπό την έγκριση των θεσμών.

SHARE