Όμηροι της ΔΕΗ οι καταναλωτές στην κόντρα της με τα ΕΛΤΑ

Όμηροι της ΔΕΗ χιλιάδες καταναλωτές που πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους μέσω ΕΛΤΑ. Οι πολίτες άνοιγαν το τελευταίο χρονικό διάστημα τους φακέλους με τους λογαριασμούς της ΔEΗ και διαπίστωναν ότι χαρακτηρίζονται ως ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και εμφανίζονταν ανεξόφλητα υπόλοιπα τα οποία είχαν πληρώσει κανονικά

Χιλιάδες καταναλωτές που πλήρωναν το λογαριασμό του ρεύματος μέσω ταχυπληρωμής στα ΕΛΤΑ, διαπίστωσαν  πως η πληρωμή τους δεν έχει καταχωρηθεί και άρα εμφανίζονται ως οφειλέτες.

Το αποτέλεσμα; Νοικοκυριά και επιχειρήσεις εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες, απειλούνται με διακοπή της παροχής αλλά ταυτόχρονα χάνουν και την έκπτωση του 15% λόγω συνέπειας καθώς εμφανίζονται ως υπερήμεροι χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, διότι η σύμβαση έχει να κάνει μεταξύ ΔΕΗ και ΕΛΤΑ.

Τον τελευταίο μήνα, καθημερινά στα ανά την Επικράτεια καταστήματα της Επιχείρησης καταφθάνουν χιλιάδες καταναλωτές ζητώντας εξηγήσεις και τακτοποίηση των λογαριασμών τους.

Η κατεύθυνση που έχει δοθεί επί του παρόντος προς τα καταστήματα της ΔΕΗ είναι να εκδίδουν ένα γραμμάτιο είσπραξης με το οποίο ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει μόνο το ποσό του τρέχοντος λογαριασμού, αυτό όμως δεν απαντάει ούτε στο πρόβλημα της απώλειας της έκπτωσης ούτε στις επιβαρύνσεις με τόκους καθυστερήσεων, που στο μεταξύ έχουν επωμισθεί οι καταναλωτές.

Η εταιρεία τους καλεί τώρα να αποδείξουν πως δεν είναι… ελέφαντες, χάνοντας χρόνο και χρήμα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ζουν με την αγωνία της επόμενης μέρας για το τι θα γίνει με τη ρύθμιση τους και αν η ΔΕΗ δεν πάει ένα βήμα παραπέρα και τους κόψει το ρεύμα. Και καλά να είσαι στην Αθήνα, πολλοί είναι αυτοί που πρέπει να ταξιδέψουν στην επαρχία για να καταφέρουν να πείσουν τη ΔΕΗ ότι είναι συνεπείς και όλα οφείλονται στα ΕΛΤΑ.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης   αναφέρει ότι οι καταναλωτές για να αποδείξουν ότι είναι εμπρόθεσμοι θα πρέπει να κρατήσουν τις αποδείξεις που εξόφλησαν τους λογαριασμούς στα ΕΛΤΑ και να απευθυνθούν σε ένα κατάστημα της ΔΕΗ προκειμένου να δηλώσουν την πληρωμή του λογαριασμού και να πάρουν την έκπτωση του 15%. Ή ένα άλλος τρόπος είναι να τηλεφωνήσουν στην ΔΕΗ να δώσουν κωδικό πληρωμής από τα ΕΛΤΑ για να αποδειχθεί η πληρωμή του λογαριασμού.

Ουρές λοιπόν ξανά και ταλαιπωρία για χιλιάδες ποίτες που δεν φταίνε σε τίποτε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη κατάσταση παρακράτησης χρημάτων από λογαριασμούς ρεύματος από τα ΕΛΤΑ είχε αντιμετωπίσει η ΔΕΗ και τον Μάρτιο του 2017.

Το συνολικό ποσό παρακράτησης είχε φτάσει τότε στα 19,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αποπληρώθηκε έπειτα από εξώδικο που απέστειλε η διοίκηση της ΔΕΗ στη διοίκηση των ΕΛΤΑ, μέσω του οποίου απαίτησε την τακτοποίηση της οφειλής υπό την απειλή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Η ΔΕΗ έχει αναθέσει στα ΕΛΤΑ την εξυπηρέτηση των πελατών της για την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος έναντι ετήσιας αμοιβής ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ΔΕΗ συμψηφίζει το ποσό αυτό με τα ποσά που παρακρατούν τα ΕΛΤΑ για τους καταναλωτές, όμως το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Τα ΕΛΤΑ σχεδόν πριν από ένα χρόνο απέδιδαν την παρακράτηση των χρημάτων των καταναλωτών της ΔΕΗ σε πρόβλημα του ηλεκτρονικού συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών και στην έλλειψη ρευστότητας.

Αυτό που φαίνεται τελικά είναι ότι έχουν βρει έναν ιδιαίτερα αδόκιμο τρόπο να κλείνουν τις «τρύπες» στα οικονομικά τους, ενώ απαντούν εμμέσως ότι το πρόβλημα ρευστότητας προκύπτει από οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τα ΕΛΤΑ.

Το πρόβλημα ωστόσο φαίνεται ότι διογκώνεται καθώς χρονίζει, ενώ γεννάται η απορία γιατί δεν διακόπτει η ΔΕΗ τη σχετική συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, αφού δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα;

 

SHARE