Οι συντάξεις δεν θα περικοπούν – Σήμερα το σχέδιο στην Κομισιόν, απόφαση στις 5 Νοεμβρίου

 

Μετά το “νίπτουμε τας χείρας” για την περικοπή των συντάξεων που “εισέπραξε” στο Μπαλί, στη Σύνοδο του ΔΝΤ από την Κ.Λαγκάρντ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και με δεδομένη την θετική, υπέρ της μη περικοπής στάσης της πλειοψηφίας της Κομισιόν, τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους.

Τουλάχιστον για το 2019, οι συντάξεις, δεν φαίνεται πως θα περικοπούν.

Ο κ. Τσακαλώτος “εισέπραξε” από τους Ευρωπαίους στο Μπαλί το μήνυμα ότι, εφόσον κατατεθεί ένα αξιόπιστο προσχέδιο, με ρεαλιστικές προβλέψεις, από τις οποίες θα προκύπτει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι διασφαλισμένος ακόμα και χωρίς τη μείωση των συντάξεων, τότε το επώδυνο μέτρο είναι εφικτό να αποφευχθεί.

 Σήμερα η Κομισιόν θα λάβει από την Ελλάδα το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου. Tο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα σταλεί στην ΕΕ θα περιλαμβάνει και τα δύο σενάρια και αυτό της περικοπής και εκείνο της μη περικοπής.

Η έκθεση του ΓΛΚ που θα συνοδεύει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 που θα αποσταλεί σήμερα στην Κομισιόν, προκειμένου να αξιολογηθεί από τις κοινοτικές υπηρεσίες στα πλαίσια του μηχανισμού επαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της ΕΕ, θα υποστηρίζει πως το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας μετά τις προτιθέμενες παρεμβάσεις προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 6,77 δισ. ευρώ ή 3,56% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου της Ενισχυμένης Εποπτείας κατά 122 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η μη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό 2019 κατά 2,065 δισ. ευρώ ποσό που θα εξισορροπηθεί κατά 1,73 δισ. ευρώ από άλλες παρεμβάσεις. Εφόσον δεν θα περικοπούν οι συντάξεις το Δημόσιο θα γλιτώσει 1,2 δισ. ευρώ, καθώς δεν θα μειωθούν κατά 750 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα που αποδίδονται από τους συνταξιούχους, δεν θα χαθούν 200 εκατ. ευρώ από την εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ και ο ΑΚΑΓΕ δεν θα απολέσει 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χάνονταν εάν περικόπτονταν οι συντάξεις.

SHARE