Οι νέοι δεν “βολεύονται” από τους “κορσέδες” του πολιτικού κατεστημένου – Μεγάλες διαδηλώσεις για το κλίμα

 

Οι στενοί κομματικοί “κορσέδες” δεν …βολεύουν τους νέους. Υπάρχουν προβλήματα ζωής στον πλανήτη που ξεπερνούν κατά πολύ τις κόντρες του πολιτικού κατεστημένου σε Ανατολή και Δύση περί δεξιάς – αριστεράς, φιλελευθερισμού – σοσιαλισμού,

Χιλιάδες μαθητές  διαδήλωσαν χθες σε όλον τον κόσμο, αξιώνοντας από τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή.

Στο μαθητικό κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον (Fridays for Future), συμμετείχαν μαθητές, γονείς και υποστηρικτές των διαδηλώσεων σε 1.500 πόλεις, σε περισσότερες από 100 χώρες.

Τις διαδηλώσεις άνοιξαν οι μαθητές στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου ωστόσο τερματίστηκαν άδοξα λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κράιστσερτς, με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

clima_mainΑπό το Τόκιο και το Δελχί έως τη Γερμανία και την Ελλάδα, οι μαθητές ζήτησαν  από τους ηγέτες των χωρών να μεριμνήσουν για μία κρίση που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δική τους γενιά.

Το μαθητικό κίνημα ωστόσο έχει διχάσει ορισμένες κοινωνίες. Στη Γερμανία, ενώ η Α.Μέρκελ καλωσόρισε το σθένος των Γερμανών μαθητών, αρκετοί πολιτικοί ισχυρίζονται ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους μαθητές είναι να γλιτώσουν το μάθημα.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η 15χρονη Greta Thunberg κάθισε μπροστά από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη απέχοντας από το σχολείο για τρεις εβδομάδες, διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη δράσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Δημοσίευσε όλα όσα έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύντομα έγινε viral.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η Greta αποφάσισε να συνεχίσει να διαμαρτύρεται κάθε Παρασκευή μέχρι οι σουηδικές αρχές να υιοθετήσουν ένα πρόγραμμα πρόληψης της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Κύρια αιτήματά αυτού του κινήματος διεθνώς όπως καταγράφονται και στις επίσημες ιστοσελίδες www.climatestrike.net & www.fridaysforfuture.org είναι:

  • H μετάβαση στην καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια.
  • Ο τερματισμός στην εξόρυξη και χρήση ορυκτών πηγών ενέργειας όπως το υγραέριο, το πετρέλαιο και ο άνθρακας που μολύνουν το περιβάλλον.
  • H υποστήριξη των θυμάτων των έντονων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες και που στη πλειοψηφία τους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες, κοινωνικά και οικονομικά.

 

SHARE