Ο Τσακαλώτος δεσμεύτηκε στο Eurogroup για μείωση του αφορολογήτου

Η έγκριση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ έκρυβε μία αποκάλυψη που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση ως προς τη δέσμευσή της για κατάργηση του ψηφισθέντος μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου που διατυμπάνιζαν με κάθε ευκαιρία κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Στο ανακοινωθέν των Ευρωπαίων Υπ. Οικονομικών, αναφέρεται ρητά ότι η Αθήνα δεσμεύεται για την εφαρμογή του μέτρου!

Αναφέρει το ανακοινωθέν : «χαιρετίζουμε ότι οι Ελληνικές Αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ, ιδίως όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος διευρύνοντας τη φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση φιλικών προς την ανάπτυξη μέτρων και στοχοθετημένων κοινωνικών προγραμμάτων…».

«We welcome that the Greek authorities reiterated their general commitment to continue the implementation of all key reforms adopted under the ESM programme, especially as regards the income tax reform broadening the tax base and other tax reforms to ensure growth friendly measures and targeted social programmes…» 

Επίσης στο Eurogroup, έγινε σαφές προς την ελληνική πλευρά ότι το πλαίσιο για την α’ κατοικία δεν πρέπει να επεκταθεί πέρα από το τέλος του χρόνου, όπως επίσης ότι η εφαρμογή των νέων διαδικασιών θα παρακολουθείται στενά από τους θεσμούς, προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων.

Το Eurogroup φαίνεται ότι συνεχίζει να προβληματίζεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καλώντας τις Ελληνικές Αρχές να παρακολουθήσουν τις επιπτώσεις στο μισθολογικό κόστος. Επιπλέον, θέτει το μείζον θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου που αυξάνονται αντί να μειώνονται, τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τις ιδιωτικοποιήσεις που εκκρεμούν, αλλά και την αποτελεσματική λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

SHARE