Ο Σαλβίνι με φιλολαϊκές δηλώσεις έβαλε μπουρλότο στα ιταλικά ομόλογα

Leader of the League party, Matteo Salvini, right, sits by Luigi Di Maio, leader of the Five-Star movement, prior to the swearing-in ceremony for Italy's new government at Rome's Quirinale Presidential Palace, Friday, June 1, 2018. (AP Photo/Gregorio Borgia)

Η προειδοποίηση του υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ότι η Ιταλία δεν θα συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για να δώσει ώθηση στην απασχόληση, ανέβασε τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Η απόδοση του δεκαετούς καταγράφει άνοδο 6 μονάδων βάσης, στο 2,755% και του πενταετούς αύξηση 8 μονάδων βάσης.

Το spread ανάμεσα στα δεκαετή ομόλογα Ιταλίας και Γερμανίας έχει ανοίξει στις 282,6 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τρεις μήνες.

Η αγορά εκτιμά ότι όχι μόνο δεν θα τηρηθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος φέτος στο 2,04% του ΑΕΠ αλλά ενδεχομένως το ιταλικό έλλειμμα να υπερβεί το 3% του ΑΕΠ.

Και άλλες χώρες έχουν επανειλημμένα στο παρελθόν υπερβεί το στόχο του 3% για το έλλειμμα. Ωστόσο στην περίπτωση της Ιταλίας, τα σχέδια Λέγκας και Κινήματων Πέντε Αστέρων δεν πείθουν ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά εκτιμάται ότι απλώς επιδεινώνουν τα δημοσιονομικά.

 

SHARE