Ο Ολαφ Σόλτς στο δρόμο του Σόιμπλε: Μεταρρυθμίσεις και μετά θα δούμε το χρέος

 

 

Μιλώντας στο κυριακάτικο φύλο της Frankfurter Allgemeine (FAS) ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του υπουργείου του πως ως το καλοκαίρι αναμένεται το τελικό πόρισμα των Θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος όπως και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους. «Επιπλέον», επισημαίνει ο κ. Σολτς, «θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα».

Βοήθεια και μεταρρυθμίσεις πάνε πακέτο

Αιτιολογώντας τη επιφυλακτικότητά του σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει πως είναι θέμα αξιοπιστίας και παραπέμπει- ασκώντας έμμεσα κριτική – στη στάση που τηρήθηκε από πολλούς στην Ευρωζώνη όταν ξέσπασε η ελληνική δημοσιονομική κρίση. Ενώ στην αρχή απορρίπτονταν κάθε βοήθεια προς την Ελλάδα, στη συνέχεια καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες από το Eurogroup, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Ηταν καλό για την αξιοπιστία της πολιιτκής» σημειώνει. Υπογραμμίζει ακόμη ότι ήταν πάντως σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα και ταυτόχρονα να απαιτηθεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σκιαγραφώντας κατά κάποιο τρόπο τη γραμμή που θα ακολουθήσει η Γερμανία και στο μέλλον στην ΕΕ, για παράδειγμα, αναφορικά με βοήθεια προς τις χώρες με οικονομικά προβλήματα.

Ενώ διαβεβαιώνει πως το Βερολίνο θα τηρεί τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ και ό,τι οι γερμανικοί προϋπολογισμοί θα είναι ισοσκελισμένοι, παραδέχεται πως λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης είναι πιο εύκολο για τη Γερμανία να ακολουθήσει αυτή τη δημοσιονομική πολιτική από ότι χώρες που πλήττονται από ανεργία. Το ζητούμενο είναι «να δοθεί βήμα προς βήμα η δυνατότητα σε αυτές τις χώρες να ξεπεράσουν τη  δύσκολη κατάστασή τους χωρίς να τεθούν λάθος κίνητρα. Κάθε απόφαση θα πρέπει να διασφαλίζει πως δεν θα κινδυνεύσει η σταθερότητα της Νομισματικής Ένωσης και του τραπεζικού συστήματος».

Δεν θα γίνουν δεκτές όλες οι προτάσεις Μακρόν

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης (όπως ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, ένας κοινός προϋπολογισμός και η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) τις οποίες ανέπτυξε από τη Σορβόννη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, είναι έναν πρώτο θετικό σημάδι για την ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά σύμφωνα με τον ίδιον είναι αδύνατον να γίνουν όλες δεκτές. Βασικό ζήτημα για το Βερολίνο, σύμφωνα με τον κ Σολτς, είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ο μετασχηματισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο η το Βερολίνο εκφράζει αντιρρήσεις για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) για όλη την Ευρωζώνη, κάτι που θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα εξασφάλιζε την προστασία των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Μια πρόταση την οποία θα ήθελε να δει να γίνεται πράξη και η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στην Γερμανία συμφωνούν ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων για όλη την Ευρωζώνη είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.