Ο οίκος Fitch “απειλεί” με υποβάθμιση την Ιταλία

The Fitch Ratings logo is seen at their offices at Canary Wharf financial district in London,Britain, March 3, 2016. REUTERS/Reinhard Krause

Σε «αρνητικό» υποβάθμισε ο Fitch το outlook της αξιολόγησης «ΒΒΒ» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης εντός των επόμενων 12 μηνών.

Η υποβάθμιση των ιταλικών προοπτικών αντανακλά, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, τη δημοσιονομική «χαλάρωση» της νέας κυβέρνησης, η οποία συνεπάγεται τη διατήρηση των υψηλών επιπέδων του δημόσιου χρέους.

Η Fitch επισημαίνει ότι τα πτωτικά ρίσκα έχουν ενισχυθεί από την τελευταία αξιολόγηση του Μαρτίου, λόγω της νέας κυβέρνησης, των σημαντικών διαφορών πολιτικής μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και της ασυμβατότητας μεταξύ του μεγάλου κόστους υλοποίησης των δεσμεύσεών της, με τον δηλωμένο στόχο μείωσης του δημοσίου χρέους. Είναι ασαφές πώς θα επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, προσθέτει.

Το φετινό έλλειμμα δεν αναμένεται να επηρεαστεί από νέα μέτρα και προβλέπεται κυκλική μείωση στο 1,8% του ΑΕΠ από 2,3% το 2017. Ωστόσο, ο οίκος προβλέπει νέα αύξηση στο 2,2% του ΑΕΠ το 2019, χάνοντας το δομικό στόχο μείωσης κατά 0,6% κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα.

 

 

 

SHARE