Ο Γερμανός πρέσβης “γειώνει” τις προσδοκίες από τον Ο.Σολτς – “Τεχνικό θέμα” η καθαρή ή η μισή έξοδος(!)- Δεν γνωρίζει για το χρέος Έπαινοι για το Σκοπιανό

 

Ο πρεσβευτής της  Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, σε  συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ, απαντά σε ερωτήματα για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει στην Ελλάδα ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών, για το εάν είναι καθαρή ή όχι η έξοδος από το μνημόνιο, για τις γερμανικές επενδύσεις, για τους δυο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία και για την κυπριακή ΑΟΖ.

—-Στο ερώτημα ποιά πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Πλέτνερ απαντά ότι «δεν θα υπάρξει μια ελληνική πολιτική του Όλαφ Σολτς, αλλά θα υπάρξει μια πολιτική της συνολικής κυβέρνησης, η οποία έχει πολλές όψεις», όπως επίσης ότι «θα υπάρξει μια συνέχεια της σταθερής, αξιόπιστης σχέσης μεταξύ του κ. Τσίπρα και της καγκελαρίου Μέρκελ».

—Επισημαίνει ότι “η Ελλάδα έκανε πολύ σταθερά και ιδιαίτερα σημαντικά βήματα, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια» και «δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμήσει όσα επετεύχθησαν μέχρι τώρα. Οι πιθανότητες να λήξει με επιτυχία το πρόγραμμα είναι πολύ καλές και εάν εκμεταλλευτούμε αυτούς τους τελευταίους έξι μήνες, ώστε να γίνουν ξανά σημαντικά βήματα, οι προοπτικές είναι πάρα πολύ καλές».

—Ο Γερμανός πρεσβευτής θεωρεί «τεχνητή συζήτηση» το «εάν θα είναι μια καθαρή ή μισή έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο (σ.σ. η θέση που έχει εκφράσει ο Γ.Στουρνάρας!) διότι οι κανόνες θα ισχύουν, όπως ακριβώς ίσχυσαν για την Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ιρλανδία. Και φυσικά δεν θα υπάρξει μια συνέχεια του προγράμματος με κάποιο όνομα. Θα αρχίσει μια νέα εποχή, αλλά αυτή η εποχή, έχει τους κανόνες της».

—Για το εάν θα συμφωνήσει το Βερολίνο, να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απαντά: «Οι διαπραγματεύσεις θεωρώ πως θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες και γι αυτό και δεν μπορώ να δώσω ούτε εγώ κάποια απάντηση ακόμα σε αυτήν ερώτηση».

Για τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ο Γερμανός πρεσβευτής τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πιστεύω, ότι ναι είμαστε στην αρχή της ανάκαμψης, υπάρχει νέο ενδιαφέρον για την Ελλάδα».

Για το προσφυγικό δηλώνει πως «πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα στην Ευρώπη. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση. Αυτό περιλαμβάνεται στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε εφέτος».

Για τους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία, ο κ. Πλέτνερ εκφράζει την θλίψη του διότι «αυτό το επεισόδιο μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμα μπορέσει να επιλυθεί. Ελπίζω ότι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, ότι θα βρεθεί γρήγορα μια λύση».

—Για την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης, που ζητά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει εμφατικά ότι «ο παλιός κανόνας pacta sunt servanta (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), έχει καθιερωθεί με επιτυχία και η τήρησή του έχει μεγάλα πλεονεκτήματα για όλες τις χώρες».

—-Για την παρεμπόδιση από την Τουρκία των ερευνών φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πως είναι προς το συμφέρον όλων να μην προσθέτουμε ακόμα περισσότερες εντάσεις» στην περιοχή, ενώ εκφράζει την ελπίδα «πως και τέτοια θέματα θα μπορούν να επιλύονται χωρίς πολεμικά πλοία».

Για το θέμα με τα Σκόπια,  κ. Πλέτνερ βρίσκει «πολύ αξιέπαινο το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών ασχολούνται με σοβαρότητα και πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση» του ονόματος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μόνο θα έδινε», αλλά ότι «θα αποκτούσε ξανά τον φυσικό της ρόλο, δηλαδή να είναι η χώρα-πυρήνας στην περιοχή», επισημαίνει σημειώνοντας ότι «η δυνατότητα ενός σύνθετου ονόματος συζητήθηκε ήδη πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα και θεωρήθηκε ως μια αποδεκτή περίπτωση». Για το θέμα του αλυτρωτισμού φρονεί ότι «δεν μπορεί να επιλυθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε με αλλαγή νόμων» και υπογραμμίζει ότι «εάν η ΠΓΔΜ θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, μια χώρα δηλ. η οποία να είναι προσηλωμένη στην Ευρώπη, νομίζω πως αυτό θα είναι η καλύτερη εγγύηση και για την Ελλάδα».

SHARE