Ο Ερντογάν πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, πέρασε από τα κατεχόμενα της Κύπρου…

 

 

Ο  Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν  έφθασε το βράδι της Τρίτης στα κατεχόμενα της Κύπρου από το Αζερμπαϊτζάν, όπου είχε μεταβεί για την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό.

Για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, δεν εγκαινίασε τελικά το τεράστιο τέμενος στη Μια Μηλιά έξω από τη Λευκωσία συνολικού εμβαδού 37.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα μπορεί να δεχθεί 6.000 πιστούς.

Στην κοινή συνέντευξη Ερντογάν – Ακιντζί κυριάρχησαν τα θέματα ενέργειας και οι γνωστές πάγιες θέσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο Ερντογάν είπε ότι για την Άγκυρα, η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση και ισχυρίσθηκε ότι στόχος της Άγκυρας  είναι να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση.

Παραλλήλως  έριξε τις ευθύνες για το ναυάγιο των συνομιλιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την οποία είπε ότι συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας με τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατηγόρησε και αυτός την Λευκωσία ότι δεν δέχεται την συνεργασία και το διαμοιρασμό. Αναφερόμενος τέλος στην επικείμενη επίσκεψη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, είπε ότι θα της εκφράσει την ετοιμότητά του για μια δίκαιη λύση.

Ο Ερντογάν, με την λήξη της συνέντευξης, αναχώρησε για τις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

SHARE