Ο Α.Τσίπρας φόρεσε την κόκκινη γραβάτα -Νέα εποχή και για τον ΣΥΡΙΖΑ

Με κόκκινη γραβάτα ο Α.Τσίπρας στο Ζάππειο, στη “γιορτή” για τις αποφάσεις του Eurogroup. Η γραβάτα, για όσους δεν το κατάλαβαν, σηματοδοτεί μια νέα εποχή και για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που καμία σχέση δεν έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ του αντιμνημονίου και της προ του 2015 εποχής.

 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ημέρα ανήκει σε αυτούς που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, σε εκείνους που είδαν τους κόπους μια ζωής να καταστρέφονται.

«Με αυτούς θέλουμε να χαμογελάσουμε μαζί και να πούμε ότι μετά τις χθεσινές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα και περνά σε μια περίοδο που τη θέση της λιτότητας θα παίρνει η κοινωνική δικαιοσύνη και τη θέση της επιβολής θα παίρνει κάθε ημέρα περισσότερο η Δημοκρατία. Τη θέση της αβεβαιότητας θα παίρνει η σταθερότητα».

Μετά από οκτώ χρόνια καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα του χρέος, ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε αλλά κληρονομήσαμε από την Ελλάδα της διαπλοκής και των παράκεντρων εξουσίας.

«Η Ελλάδα γίνεται μια χώρα κανονική, ανακτά την οικονομική της κυριαρχία, στηρίζεται στα πόδια της. Αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες, στην Ελλάδα της σπατάλης, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς. Μπορούμε πια με τις δικές μας δυνάμεις να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος», είπε ο κ. Τσίπρας που διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, αλλά θα «δώσει τέλος στη λιτότητα».

«Έχουμε αποκαταστήσει σε τετοιο βαθμό την απόδοση της οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις σε όσους υπέφεραν πολύ τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε να προχωρήσουμε στοχευμένα σε μείωση φόρων το 2019, έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την κοινωνική πρόνοια, μπορούμε να προχωρήσουμε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε στη συνέχεια.

-Στόχος μας ήταν η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς νέο δάνειο ή χωρίς πιστοληπτική γραμμή- πρέπει να θυμίσω ότι όταν δίναμε τη μάχη, κάποιοι μιλούσαν για πιστοληπτικές γραμμές. Η επιμήκυνση για ένα χρέος ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ μειώνει τις υποχρεώσεις της χώρας και ανοίγει διάδρομο για τους επενδυτές τουλάχιστον έως το 2033. Την ίδια στιγμή, το μαξιλάρι που εξασφαλίσαμε διασφαλίζει ότι ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της μια μια τριετία τουλάχιστον. Αυτή η συνθήκη μας αποσυμπιέζει και μας επιτρέπει να οργανώσουμε την έξοδό μας στις αγορές μετά τον Αύγουστο.

-Η χώρα είναι δεσμευμένη στους στόχους που έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει προκειμένου να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αλλά με πολύ περισσότερο χώρο. Από δω και στο εξής η επιλογή των μέσων της πολιτικής για να επιτευχθούν οι στόχοι θα ανήκουν αποκλειστικά στις εκλεγμένες κυβερνήσεις και όχι σε ξένους τεχνοκράτες που θα μας υποδεικνύουν τι πρέπει να κάνουμε.

-Η Ελλάδα ανακτά την πολιτική και οικονομική κυριαρχία της.

SHARE