Νέοι δασμοί Τραμπ 10% σε προιόντα αξίας 200 δισ. από την Κίνα

 

 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για Εμπορικά Ζητήματα η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει τον Σεπτέμβριο επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειώνεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν την απόφασή τους για επιβολή δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, ως απάντηση στην ανοιχτή διένεξη Ουάσιγκτον – Πεκίνου για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα απάντησε στην ενέργεια των Αμερικανών αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας.

Ως αιτιολογία για την επιβολή των νέων δασμών αναφέρεται η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών σε εμπορικά θέματα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο κατάλογος των προϊόντων είναι έτοιμος, ωστόσο θα υπάρξει μία δημόσια διαβούλευση δύο μηνών, πριν οριστικοποιηθεί η επιβολή τους.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης οδηγεί σε νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης και έρχεται μία μόλις ημέρα, μετά την προσφυγή της Ελβετίας στον ΠΟΕ για την πρώτη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιβάλλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισ. δολαρίων, όσο δηλαδή και η συνολική αξία των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2017.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ουάσιγκτον ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας τόνισε ότι «οι αμοιβαίες αυξήσεις των τελωνειακών δασμών σε μεγάλη κλίμακα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καταστροφή του σινοαμερικανικού εμπορίου».

Σημείωσε επίσης ότι οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν το σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την παγκοσμιοποίηση και επισήμανε ότι η μοναδική ορθή επιλογή στη σχέση Πεκίνου – Ουάσινγκτον είναι η συνεργασία.

Την ίδια ώρα, μετά και την προσφυγή της Ελβετίας, συνολικά οκτώ χώρες έχουν προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καταγγέλλοντας τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, οι ΗΠΑ έχουν προθεσμία 60 ημερών προκειμένου να διευθετήσουν το ζήτημα. Αν σε αυτό το διάστημα δεν επέλθει συμβιβασμός, η Ελβετία, όπως και οι άλλες χώρες, μπορούν να ζητήσουν από τον ΠΟΕ να ορίσει επιτροπή δικαστών που θα εκδικάσουν την υπόθεση.

SHARE