Νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο Α.Τσίπρας – Στη ΔΕΘ το προεκλογικό μπαλκόνι της μεταμνημονιακής εποχής

 

Χωρίς πανηγυρισμούς και με ένα απλό διάγγελμα, το πιθανότερο από την Ιθάκη, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο κ.Τσίπρας  θα έχει προχωρήσει και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το νέο υπουργικό σχήμα θα λείπει ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος προτείνεται να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της προεκλογικής περιόδου. Ο Χρήστος Σπίρτζης σε αυτή την περίπτωση φέρεται να είναι ο πιθανότερος να διαδεχτεί τον κ. Σκουρλέτη,

Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως αμετακίνητος θα παραμείνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς και οι  υπόλοιποι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων (Δραγασάκης, Σταθάκης, Αχτσιόγλου). Δεν αποκλείεται όμως η αναβάθμιση σε υπουργό Οικονομίας του κ.Χαρίση και η παραμονή Δραγασάκη μόνο στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Η ονοματολογία πάντως σχετικά με τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, αφορά μόνο σε σενάρια και διαρροές ενδιαφερομένων και όχι σε τελικές αποφάσεις του Α.Τσίπρα.

Η οικονομία θα μονοπωλήσει την επικαιρότητα εν όψει και της ΔΕΘ καθώς ήδη στο οικονομικό επιτελείο, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, τα στελέχη προετοιμάζουν τις προτάσεις τους για τα μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα μέτρα

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα έχουν ορίζοντα τριετίας, ενώ ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν.

Στο τραπέζι, εκτός από το καυτό θέμα των συντάξεων και του «παγώματος» της μείωσης από το 2019, βρίσκονται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, μικρές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ από το 2019, μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% (προβλέπεται στα αντίμετρα του 2020 πακέτο με τη μείωση του αφορολογήτου) αλλά και αύξηση του απαλλασσόμενου ορίου εισοδήματος για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο στο πακέτο παροχών εκτός από μειώσεις φόρων να περιληφθούν και παρεμβάσεις αύξησης των κοινωνικών δαπανών, ενώ γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για μια πρώτη – έστω και μικρή – αύξηση του κατώτατου και του υποκατώτατου μισθού.

Επίσης, εξετάζεται και η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από πέντε σε δέκα δόσεις.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια δεν είναι άλλο από την περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, μια «διαρθρωτική μεταρρύθμιση» κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ απαραίτητη υπό το βάρος των συνεπειών γήρανσης και μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

 

 

SHARE